Eclipsa de lună, ascunsă de nori la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
eclipsa de luna_shutterstock_166892216
Foto: Shutterstock

Ghinion pentru cei aproximativ 200 de orădeni care s-au strâns, vineri seara, în cetatea din oraş, pentru a observa cel mai aşteptat fenomen astronomic al anului. Din cauza norilor, localnicii nu au putut să urmărească eclipsa totală de lună, cea mai lungă din secolul al XXI-lea.

Eclipsa a durat o oră şi 42 de minute, dar întregul fenomen de trecere a satelitului natural prin umbra Pământului s-a consumat în aproximativ 4 ore. Eclipsa a fost văzută de pe fiecare colţ al globului, desigur acolo unde condiţiile meteo au permis acest lucru.

Totuşi, orădenilor le-au fost puse la dispoziţie, de către reprezentanţii clubului Meridian, două telescoape prin care au putut să observe alte obiecte cereşti.

Nicoleta Pazmany, preşedinta Astroclubului Meridian Zero: "Sunt două eclipse de Lună în fiecare an, dar rar să putem să vedem o eclipsă totală şi o eclipsă cu o durată aşa de mare ca şi cea din această seară. Au reuşit să vadă planeta Venus care deja a apus la ora 22. Acum oamenii se uită la Jupiter, cea mai mare planetă, şi pot să vadă atât Jupiter, cât şi cei patru sateliţi pe care i-a văzut şi Galilei."

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri