Economie în loc de chirie

Data publicării:
gradinita-54522

Grãdinița nr.1 se numără printre primele unități de învățământ preșcolar din Oradea și funcționează în clădirea de pe strada Cardinal Iuliu Hossu încă din anii '50. A fost perfectă pentru cerințele secolului trecut, nu și pentru anii 2000. "Nu satisface nevoile copiilor la standarde europene. Nu dispune de un vestiar adecvat, de un grup sanitar conform numărului de copii, nu dispune de un oficiu pentru corn și lapte." spune Lidia Șandor, directoarea Grădiniței nr.1 din Oradea.

De fapt are unul... improvizat. Mai exact, dintr-o sală de clasă a fost ruptă o bucată și despărțită cu un perete de lemn pentru a crea spațiul pentru depozitarea cornurilor și cutiilor de lapte. Iar una dintre grupe are parte de o sală mult prea mică pentru nevoile copiilor. "Am 24 de copii înscriși și am cea mai mică sală. Mi-aș dori o sală mai mare, să avem mai mult spațiu, copiii să poată să se joace în voie." afirma Simona Cata, educatoare la Grădinița nr.1 din Oradea.

Pentru clădirea respectivă, primăria plătește episcopiei romano catolice din Oradea 4000 de lei pe lună. Acum, municipalitatea s-a gândit că în vremuri de criză e prea săracă pentru a risipi banii pe chirie, iar o grădiniță nouă e ideea salvatoare. "O chirie foarte mare într-o clădire care nu ne aparținea nouă., astfel această soluție va eficientiza cheltuirea banilor publici și va aduce economii la bugetul local." sustine Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Așteptăm de câțiva ani de zile să avem o casă a noastră, să nu stăm în chirie." marturiseste Dorina Ințe, educatoare la Grădinița nr.1 din Oradea. "Ne bucurăm foarte mult pentru că aici nu mai sunt condiții." completeaza Maria Jurec, educatoare la aceeasi gradinita.

Nouă grădiniță costă primăria aproape 500 de mii de euro, adică chiria pe nu mai puțin de 40 de ani, în actuala locație. De ea vor beneficia toți cei 67 de copii ai Grădiniței nr.1 și încă alți 52 de preșcolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri