Economie la factură. Primăria Oradea a achiziţionat curent mai ieftin de la RCS&RDS pentru 2016

Data publicării:
primaria Oradea

În luna septembrie a fost aprobat în consiliul local asocierea mai multor instituții și societăți subordonate Primăriei Oradea pentru realizarea unei achiziții centralizate de energie electrică.

"Aveam intenția de a derula procedura pe SEAP, fiind o procedură cunoscută de departamentele de achiziții publice, dar timpul foarte scurt care îl aveam la dispoziție până la finele anului ne-a îndrumat către bursa de mărfuri. A fost un succes. Cantitatea de energie achiziționată - aproximativ 17 mii de megawati oră - reprezintă o estimare a consumului tuturor acestor instituții într-un an", a explicat Eduard Florea, managerul public al municipiului Oradea.

Este prima dată când primăria face o achiziție direct de pe Bursa Română de Mărfuri. Procedura, spun autoritățile, înseamnă un preț mic pentru curentul ce va fi consumat în 2016 de Primăria Oradea și alte 42 de instituții subordonate.

"Ordonanța 34 permite autorităților contractante o astfel de procedură; avantajul este că durata de rulare este mult mai scurtă faţă de o licitație publică, ce ajunge până la 52 de zile. Această licitație a durat 7 zile. În momentul ședinței de tranzacționare nu se cunoaște efectiv care este firma care a depus prețul cel mai scăzut. Acesta se află doar după ce tranzacția o fost acceptată de autoritatea contractantă și după generarea raportului ședinței de tranzacționare", spune Manuela Maghiar, șefa biroului de achiziții din Primăria Oradea.

Economia realizată de Primăria Oradea este importantă, având în vedere că preţul de achiziţie al unui megawatt oră de energie electrică este cu aproape 15% mai mic. Dacă până acum administraţia plătea 163 de lei pentru un megawatt oră, noul preţ va fi de doar 140 de lei.

"Aparatura modernă necesită foarte multă energie și orice economie la plata curentului electric pot să fie îndreptată spre dotări sau spre condiții hoteliere. Dacă e pe termen lung ne bucură, pentru că în fiecare an putem pune deoparte sute de milioane sau miliarde care v-am spus unde vor fi orientate", susţine Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean Oradea.

"RCS&RDS este principalul furnizor de servicii integrate de comunicaţii din România sş de circa un an activăm şi pe piaţa de furnizare a energiei electrice. Iniţial, eforturile noastre s-au concentrat pe furnizarea de energie electrică către persoane juridice. Ca si element de noutate, RCS&RDS furnizează energie electrică şi persoanelor fizice", a declarat Dan Nanu, reprezentant RCS&RDS.

În fiecare an, Primăria și instituțiile subordonate consumă curent de 6,5 milioane de lei. Acum, datorită achiziței de curent de la furnizorul RCS&RDS, orașul va face o economie anuală de peste 500 de mii de lei.

Reporter: Bogdan Costea

Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri