Economii în şcolile din Oradea. Primãria îi îndeamnã pe directori sã reducã cheltuielile

Data publicării:
economii scoli

Căldura oprită sâmbăta și duminica, lumina stinsă când se iese din sălile de clasă ori închirierea sălilor de sport ori a cantinelor. Sunt câteva dintre măsurile ce trebuie luate de directorii de școli din Oradea pentru a face economie. Le-a cerut-o Primăria locală, nevoită să suporte o parte din cheltuielile de funcţionare a unităţilor de învăţământ.

Cheltuielile de funcţionare ale şcolilor şi cele cu personalul sunt suportate în cea mai mare parte din bugetul de stat. O parte, însă, sunt achitate din bugetele locale. O sarcină grea, spun edilii din Oradea.

Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea: "În fiecare an, cheltuielile de personal sunt majorate, în decembrie cu 7-8 milioane de lei. Pentru partea de cheltuieli materiale suportăm deja de mai mulţi ani între 1 şi 3 milioane de lei în plus. Este un cost total posibil de peste 10 milioane de lei."

Presiunea pe bugetul local este cu atât mai mare cu cât "avem un deficit de aproximativ două milioane de euro care vine ca urmare a eliminării celor 102 taxe de către parlament şi a creşterii salariilor. Cu atât mai mult solicităm directorilor de şcoli să fie atenţi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le au cu utilităţile", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Directorii şcolilor ar trebui să se asigure că fac economie în ceea ce priveşte încălzirea unităţilor, să înlocuiască materialele care se distrug uşor cu altele mai rezistente iar când vine vorba de energie electrică, ea trebuie utilizată cu discernământ. Micile lucrări şi reparaţii trebuie efectuate în regie proprie", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

Unii directori de şcoli confirmã cã existã cheltuieli ce pot fi eliminate.

Virgil Blage, directorul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea: "Ca să faci economii trebuie să ai şi dotările şi personalul care să te ajute să le faci, adică vorbesc despre puntele termice unde să se poată interveni activ în funcţie de temperatura din exterior. Nu trebuie să stăm cu becurile aprinse non stop."

O altã economie poate fi fãcutã şi în ceea ce priveşte scaunele distruse în sãlile de clasã. În loc sã fie cumpãrate altele identice, directorii propun înlocuirea cu altele mai rezistente.

Pãrinţii au pãreri diferite referitoare la mãsurile de economie din şcoli.

"Sigur că da, nu vei sta după ore cu lumina aprinsă sau să faci foc cum e la noi la ţară dacă elevii nu mai sunt în şcoală."

"Alta ar trebui să fie soluţia, pentru că multe şcoli nu sunt izolate termic, nu sunt recondiţionate cum ar trebui şi mă gândesc că ar avea nevoie de aceşti bani pentru cheltuielile de curent de încălzire."

Edilii le recomadã directorilor de scoli care au posibilitatea sã închirieze contra cost sãlile de sport sau cele festive pentru diverse evenimente.

În Oradea existã 50 de instituţii de învăţãmânt unde ar putea fi fãcute economii totale de câteva milioane de lei, spun autoritãţile locale.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri