Elevi de 10 la Bacalaureat, fără examen

Data publicării:
bac fara examen

10 la Bacalaureat, fără prezență la examen. Este cazul elevilor care de-a lungul anilor de liceu au fost premiați la olimpiade și concursuri internaționale. Diplomele obtinute le dă dreptul să nu se prezinte la proba scrisă a examenului maturității și să primească nota maximă. Printre ei se numără și Péter, un tânăr din Carei, olimpic internațional la limba maghiară în 2015.

Péter Zoltán Kovács are 18 ani și a absolvit cu media 9,82 Liceul Teoretic din Carei, profilul matematică-informatică, la secția maghiară. La examenul de Bacalaureat, din cele patru probe scrise, tânărul susține doar trei. La cea scrisă din limba maternă a avut asigurată nota maximă.

"Procedura se numește echivalare. S-au echivalat rezultatele mele luate la diferite olimpiade cu nota 10 la proba de limbă maghiară", explică olimpicul.

În ultimii 8 ani, Péter a participat la peste 20 de concursuri și olimpiade naționale și internaționale, de unde s-a întors cu premii. Cel mai mult se mândrește însă cu locul întâi obținut, în clasa a zecea, la Olimpiada Internațională de limba, literatura și cultura maghiară. În baza acelui rezultat, tânărul a fost notat acum automat cu nota 10 la proba de limba maternă, fără să se prezinte la examen.

"Mi-a părut foarte bine că am scăpat de acest stres și era foarte liniștitor ca în ziua aceasta să stau acasă și în acest fel am putut să mă pregătesc pentru cealaltă probă."

"Este foarte bine pentru că, de fapt, ei au muncit timp de 3-4 ani destul de mult ca să echivaleze proba de Bacalaureat şi, în felul acesta, li se ușurează puțin sfârșitul liceului", susţine Ștefania Kovács, mama lui Péter.

În ultimii cinci ani, trei elevi ai Liceului Teoretic Carei și-au echivalat astfel rezultatele la discipline precum matematică, chimie și acum limba maghiară.

"Eu zic că este un lucru bun, pentru că acești copii au demonstrat că la aceste materii, ei stăpânesc foarte bine materia respectivă și îi scoate în evidență, pe undeva, pe ei față de ceilalți", este de părere Sandor Zsido, directorul Liceului Teoretic Carei.

"Au posibilitatea de a-și echivala, la cerere, proba scrisă la examenul de Bacalaureat, la disciplina la care au participat la olimpiade și au obținut premii, cu nota maximă. Deci pot să obțină, din oficiu, nota 10", a precizat Adriana Dîngă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Satu Mare.

Tot în baza premiul întâi obținut la Olimpiada Internațională de limba maghiară, Péter a fost declarat deja admis la Facultatea de litere din cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca, la specializarea maghiară-engleză. Tânărul visează acum la o carieră la catedră, cel mai probabil ca profesor de limba maghiară.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri