Elevi din Ştei, retraşi de la facultate în urma deciziei Curţii de Apel Oradea

Data publicării:
acuze fals Stei

12 elevi care au susţinut Bacalaureatul în vară la Colegiul "Unirea" din Ştei au contestat în instanță procesele-verbale în urma cărora 108 absolvenţi au fost eliminaţi din examen, pe motiv că au copiat. Iniţial, Tribunalul Bihor a suspendat documentele şi le-a permis tinerilor să se înscrie la facultate. Inspectoratul Şcolar a contestat decizia la instanţa superioară.

"Curtea de Apel Oradea a admis recursurile declarate de Inspectoratul Şcolar Județean Bihor împotriva sentințelor pronunțate de Tribunalul Bihor, pe care le-a casat și în consecință a respins ca nefondate cererile de suspendare formulate în cauză de opt dintre reclamanții candidați la examenul de Bacalaureat. Deciziile sunt definitive", a declarat Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.

"Candidații vizați nu mai beneficiază de adeverința de promovare a examenului național de bacalaureat. Legal nu mai pot fi studenți. Așadar, în baza acestui proces de eliminare le este interzis să participe la următoarele două sesiuni de Bacalaureat de la momentul emiterii procesului verbal", a precizat Claudiu Demian, purtătorul de cuvânt al IȘJ Bihor.

Vestea i-a nemulţumit pe părinţi şi pe părinţii acestora. Unii s-au înscris deja la o facultate, în timp ce altul a susţinut admiterea la Şcoala de Subofiţeri de Poliţie.

"Curtea de Apel, poate pe un fond mai mult emoțional decât juridic, a anulat hotărârile primei instanțe a Tribunalului, astfel că tinerii au trebuit să se retragă de la facultate, un șoc nemeritat pentru aceștia și din punct de vedere juridic, spun eu, nejustificat", consideră Arpad Kolozsi, avocatul elevilor.

Victoria Sălăjan, mama unui elev: "Şi băiatul și toată familia am fost supărați, vă dați seama. Dacă ar fi fost un copil rău, care să nu învețe, care să nu-și dea interesul - un copil de nota 9."

Avocatul elevilor spune că o parte dintre tineri vor să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strassbourg. Totul a pornit după ce în vară peste 100 de elevi care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul "Unirea" din Ştei au fost eliminaţi sub acuzaţia că au fraudat examenul. Comisia care a investigat situaţia a vizionat inclusiv imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sălile unde au fost susţinute probele. În acestea se observă cum unii elevi se întorc unii spre alţii şi discută între ei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri