Sari la conținut

Elevi şi studenţi în practică. Edubiz ajută tinerii să facă stagii la companii şi organizaţii

EduBiz este un proiect demarat la inițiativa mediului de afaceri din Oradea, prin care tinerii sunt formaţi din punct de vedere profesional încă din şcoli. În vara acestui an, primii 35 de elevi și studenți au efectuat stagii de practică în domenii precum: medicină, IT, arhitectură, design, inginerie sau marketing.

Teodora Chifor, coordonator al proiectului Edubiz: "Încercăm să conectăm două lumi care până acum nu prea s-au întâlnit, tinerii, adolescenţii, elevi şi studenţii din primul an, de pe la 16 până la 20 de ani, cu lumea de afaceri, cu profesioniştii, cu liber profesioniştii."

Tinerii implicați în proiect au avut șansa să facă practică în domeniul în care vor să-și dezvolte o carieră. Antreprenorii și managerii au fost chiar cei care le-au împărtășit din experiența și cunoștințele lor. 

"Îmi căutam drumul în viaţă şi am considerat şi am considerat că este oportunitate ca să-mi dau seama unde îmi este locul."

"Îmi doresc să dobândesc cât mai multe cunoştinţe în domeniu meu, îmi doresc să mă ajute, îmi doresc să cunosc oameni noi şi posibilitatea de-a mă angaja pe viitor."

Miercuri seara, inițiatorii proiectului au prezentat publicului și primele impresii după stagiile din vară. Tot atunci s-au desfășurat și două workshop-uri, ocazie cu care elevii și studenții au primit informații pe care le vor folosi atunci când vor fi angajați.

"Eu voi veni cu câteva informaţii care cred eu că vor fi utile atât pentru cei care sunt tineri candidaţi sau viitori candidaţi la angajare sau la antreprenoriat, cât şi pentru antrepenori. Mai specific, voi avea primul workshop din cele două care vor fi susţinute în cadrul acestui proiect şi tema lui este "Îţi atragi oamenii potriviţi lângă tine?", spune Sorina Bradea, mentor.

"În procesul de recrutare o persoană care a derulat deja activitatea în câteva locuri de muncă şi nu a stat mai mult de şase luni la un loc de muncă, vă spun sincer că de obicei este respins din prima. Adică prima întrebare care i se pune este "ce s-a întâmplat?", înseamnă că şi la noi vei sta la fel de mult. Nu prea investesc companiile în angajaţi care nu demonstrează fidelitate", completează Luminița Popa, mentor.

Proiectul EduBiz continuă și anul viitor, în prezent, fiind cooptați în echipă 70 de elevi din liceele teoretice și 50 de studenți de la diferite facultăți. La aceștia se adaugă companii, antreprenori, ONG-uri și instituţii.

Reporter: Anca Deac

Operator: Gabor Szilagyi