Elevii şi efectul Facebook. Psihologii spun că elevii ajung să confunde lumea reală cu cea virtuală

Data publicării:
mobil

Realizat între 2010 şi 2014, studiul "Net Children Go Mobile" şi indică o creştere de la 25% la 80% a copiilor care au un cont pe reţelele de socializare. Acelaşi raport arată că 57% dintre cei cu vârste între 9 şi 16 ani au contul setat public, ceea ce înseamnă că utilizatorii din mediul virtual au acces la toate informaţiile postate.

"Este ca şi când tuturor lucrurilor pe care le-ai face le-ai crea şi o fotografie pe care să o afişezi pe un perete imens, la propriu, şi atunci oricine ar vedea toate activităţile pe care tu le faci", explică psihologul Alin Creţu.

Psihologii atrag atenţia că telefoanele mobile cu acces la internet pot avea consecinţe negative inclusiv asupra performanţelor şcolare. Unele şcoli au şi luat măsuri pentru evitarea acestor situaţii. La Liceul Tehnologic "Onisifor Ghibu" din Oradea, de exemplu, elevii îşi predau telefoanele înainte de fiecare oră. Utilizarea le este permisă doar în timpul pauzelor.

"Au telefoane performante pe care le pot utiliza în activitatea, între ghilimele, de copiere", susţine Ioan Pirtea, directorul Liceului Tehnologic "Onisifor Ghibu" din Oradea, care este completat de o elevă: "Dacă de exemplu vii de acasă nepregătit poţi face poze la o lecţie din caiet să o ai pe telefon şi iei o notă mare."

"Poate fi sunat de un prieten, poate să intre pe reţelele de socializare, tentaţia ar fi mare", consideră profesorul Pirtea.

"Este mai tentant Facebook-ul decât şcoala", confirmă o altă elevă. 

"Copiii ajung să creadă şi să confunde lumea reală cu cea reală. Uneori, se întâmplă să transporte în lumea reală agresivitatea, violenţa, diferite tipuri de comportament care sunt improprii", consideră psihologul Creţu.

Specialiştii atrag atenţia că există părinţi care încurajează acest fenomen: de la vârste fragede le oferă copiilor tablete, laptopuri şi telefoane de ultimă generaţie.

Studiul a fost realizat de o reţea de cercetare din Marea Britanie care urmăreşte riscurile şi siguranţa copiilor pe internet.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri