Evaluări cu probleme. Şcolile şi părinţii sunt nevoiţi să cumpere culegeri de exerciţii

Data publicării:
evaluari 240414

Mai mulţi directori din Oradea spun că au cumpărat din banii şcolii manuale speciale care conțin modele de subiecte pentru examenele de evaluare.

"Am comandat prin biblioteca școlii culegeri de acest gen, iar cadrele didactice vor avea posibilitatea să se documenteze, să vadă cum arată acest teste", spune prof. Florian Hava, directorul școlii Dacia din Oradea.

Şi părinții au început să caute prin librării culegeri de exerciţii. În condițiile în care Ministerul Educației a publicat prea puține modele de teste din care elevii și profesorii să se inspire, părinții sunt nevoiți să cumpere culegeri care conțin subiecte asemănătoare. În funcție de complexitate cărțile și caietele suplimentare costă între 10 și 30 de lei.

Dascălii sunt îngrijorați mai ales pentru copiii din învățământul primar. Învăţătorii spun că elevii nu au capacitatea de a rezolva subiectele în cele 25 de minute ale evaluării.

"Pentru un copil de clasa a II-a care nu citește destul de repede, pentru că textul de bază este destul de lung are și două pagini și unele au caracter științific, e greu să rețină foarte multe date exacte."

Nici în ceea ce îi privește pe elevii de clasa a VI-a situația nu este clară. Modelele publicate de minister sunt realizate după programul Pisa, total diferit de ceea ce se predă la școală.

"Ei nu sunt prea familiarizați cu aceste modele de teste pentru că programa școlară prevede nu doar probleme practice", explică Monica Bercea, profesoară de matematică.

Elevii se tem că vor primi subiecte din materia predată în anii anteriori, pe care spun că deja au uitat-o.

Evaluările naţionale pentru clasele a doua, a patra şi a şasea se vor desfăşura în perioada 6-29 mai.

reporter: Claudiu Mihuț
operatori: Gabor Szilagyi, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri