Evreii din Oradea au sărbătorit Purimul prin cântece şi voie bună

Data publicării:
Sinagoga Israelita Ortodoxa Oradea

Purimul este cea mai veselă sărbătoare a poporului evreu. Este celebrată în fiecare an, în funcție de calendarul ebraic, în a 14-a zi a lunii ebraice Adar, a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor.

"Acum 2300 de ani s-a întâmplat o tentativă în vechia Persie de a distruge acest popor în totalitate și, printr-un complex fericit de împrejurări și cu ajutorul Creatorului, a scăpat", spune Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreilor din Oradea.

Conform tradiţiei, triumful asupra sorții trebuie sărbătorit prin festivități cât mai colorate, cu multe cântece, dansuri și un carnaval al măștilor și al costumelor. Peste 200 de membri ai comunității evreiești orădene s-au întâlnit cu această ocazie în sala de festivități de lângă sinagoga din oraş.

"S-a introdus ca o poruncă de a serba acest eveniment într-un mod cât se poate de vesel, pentru a demonstra că speranță există pentru oricine", aminteşte Felix Koppelmann.

Conform scenariului tradițional de la Oradea, evreii participă și la o licitație mai puțin obișnuită, unde nu contează valoarea obiectelor expuse spre vânzare, ci doar voia bună.

În Oradea mai trăiesc în jur de 700 de evrei.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri