Sari la conținut

Examenul DELF, și în Oradea

Mihai Duma este unul dintre deținătorii unui certificat DELF, nivelul B2, pe care l-a obţinut anul trecut. Pentru aceasta a fost nevoit să meargă la Cluj-Napoca, pe atunci orașul cel mai aproapiat unde îşi putea testa cunoștințele de franceză.

"E una să dai examenul acasă, în școala ta, în orașul tău sau cel puțin în orașul tău și e complet altceva să mergi într-un oraș necunoscut care amplifică toate aceste emoții", spune tânărul.

Aceste sentimente vor deveni amintire din acest an, pentru că examenul poate fi organizat şi în Oradea.

"Atât noi, cât și Colegiul Național Emanuil Gojdu am trimis elevi an de an, la acest DELF la Cluj și la Timișoara, dar acum avem oportunitatea de a a se organiza în Oradea și este ceva fantastic pentru noi, pentru limba franceză", susţine Camelia Ardelean, profesoară de limbă franceză la Colegiul "Mihai Eminescu" Oradea.

"E un real ajutor faptul că pot să îl dau acum în Oradea, în orașul meu fără să mă mai preocup de transport, de cazare."

În noul centru de testare din Oradea, 30 de elevi au susținut examenul săptămâna trecută. Fiecare s-a pregătit din timp, acasă sau la şcoală.

"Acasă, în special, m-am pregătit pentru exercițiile de ascultare în limba franceză și de asemenea pentru proba scrisă."

Acest examen recunoscut internațional are mai multe avantaje. O diplomă de nivelul B1 și B2 echivalează proba de competență lingvistică de la Bacalaureat, ajută la admiterea la o facultate în străinătate dar și la o posibilă angajare peste hotare.

Înscrieri pentru examenul de limbă franceză DELF se fac la sediul Colegiului Național Mihai Eminescu. Taxa pornește de la 125 de lei și ajunge la 305 lei, în funcție de nivelul de examinare.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş