Exerciţiu al Ambulanţei într-o piscină din Băile 1 Mai | Medicii au simulat o intervenţie la un înec

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu strand Baile 1 Mai7

Zeci de clienţi ai unui ştrand din Băile 1 Mai au asistat sâmbătă la un exerciţiu al salvatorilor de la Ambulanţa Bihor. 30 de medici, asistenţi şi voluntari le-au arătat ce trebuie făcut în cazul în care o persoană este în pericol de înec. Scenariul a fost atât de bine realizat încât mulţi dintre cei prezenţi au fost convinşi că este o intervenţie reală.

exercitiu strand Baile 1 Mai 8
exercitiu strand Baile 1 Mai 8

Potrivit scenariului, unul dintre tinerii aflaţi în ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai a fost lovit involuntar de unul dintre prieteni în mijlocul unei petreceri cu spumă. Inconştientă, victima s-a dus la fundul bazinului, dar a fost observată de salvamari care au sărit să o scoată din apă.

Deşi adus în câteva secunde la suprafață, salvatorii au constatat că tânărul înghițise multă apă. Personalul medical din complexul termal i-a acordat primul ajutor, dar manevrele de resuscitare nu au avut efect, așa că asistenții au sunat la 112.

Şapte minute mai târziu un echipaj al Ambulanței Bihor a ajuns la ştrand. Medicii au preluat victima şi au transportat-o de urgenţă la spital, sub privirile a zeci de curioși.

"M-am speriat un pic", recunoaşte unul dintre cei aflaţi la ştrand.

Scenariul pus la punct de salvatorii de la Ambulanţa Bihor a pornit de a ideea că o astfel de întâmplare poate avea loc oricând, în orice ştrand. Medicii recunosc că intervenţiile în zone aglomerate sunt foarte dificile.

"E destul de greu într-un centru (...) unde sunt sute, poate chiar mii de oameni. Este foarte greu să poți să asiguri perimetrul și să intervii cât mai repede. Noi astăzi am efectuat o simulare, dar într-un caz real e destul de greu", susţine Gheorghe Pintea, managerul Serviciului de Ambulanță Bihor.

"Exact ca în realitate, profesionist", a apreciat o persoană intervenţia ambulanţierilor.

Pentru a trage un semnal de alarmă, voluntarii au împărțit pliante, iar asistenții de la Ambulanță le-au oferit celor din ștrand lecții de prim ajutor și resuscitare.

"Este foarte util. Durează doar câteva minute pentru a putea oferi prim ajutor și cred că toți avem ce învăța."

Salvamarii care lucrează în ștranduri spun că munca lor este extrem de dificilă în condițiile în care mulți clienți uită să își supravegheze copiii.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri