Sari la conținut

Exerciţiu anti-inundaţii pe timp de noapte, la limita dintre Bihor şi Arad

Cel mai mare exercițiu anti-inundaţii din România s-a desfăşurat, în noaptea de miercuri spre joi, la granița judeţelor Bihor și Arad. Autorităţile au verificat utilajele și dispozitivele ce pot fi mobilizate în cazul unor inundații de proporții. Testul s-a desfășurat în premieră națională pe timp de noapte, pentru a fi cât mai aproape de o situație reală.

Unul dintre utilajele folosite este unic în România. A costat 120.000 de euro și transportă sacii cu nisip în vârful digurilor.

"Este în probe, noi suntem foarte mulţumiţi. Suntem la al treilea exerciţiu în care îl folosim şi o să vedeți imediat cât de ușor este pentru oameni, vă dați seama că în condiții reale - vânt, ploaie, condiţii de lucru grele - îi absolvă de foarte mult efort fizic", susţine David Csaba, directorul tehnic al ABA Mureș.

Este doar unul din utilajele și dispozitivele testate la cel mai mare exercițiu anti-inundații din ţară, care a avut loc la digul Crișului Negru, între județele Bihor și Arad.

"Primul exercițiu de simulare organizat pe timp de noapte și, în același timp, cel mai mare exercițiu de simulare organizat la nivelul țării", spune Nicolae Bărbieru, directorul general al Administraţiei Apele Române.

"După modelările hidrotehnice și toate simulările este una din zonele cele mai periclitate în Bihor și Arad", atrage atenţia Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.

Pe o distanță de 4 kilometri au fost etalate câteva dintre utilajele folosite pentru apărarea în fața inundațiilor.

"Putem vorbi de circa 100 de basculate de mare tonaj de zeci de excavatoare buldozere, buldo excavatoare. Au fost realizate centre de intervenție rapidă în număr de 22, am creat formațiile de intervenție rapidă", a detaliat Nicolae Bărbieru.

În ultimii ani, autorităţile din România au primit echipamente de intervenţie în caz de inundaţii în valoare de aproape 80 de milioane de euro.

"Nu pot spune că suntem feriți întru totul. Orice lucrare hidrotehnică are un anumit grad de vulnerabilitate de aceea facem și aceste exerciții de simulare pentru a ne apăra și pentru a preveni", a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crișuri.

La exercițiu au participat aproape 250 de oameni. Cu această ocazie a fost deschis un muzeu al apelor, unde sunt expuse vechi uneltele folosite pentru limitarea efectelor inundațiilor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă