Sari la conținut

Experiment Digi24 Oradea: 2 copii din 10 au ales fructele, în locul dulciurilor

Experimentul nutriţional a fost cât se poate de simplu - într-o parte a mesei am aşezat mere, piersici, prune şi caise. În partea opusă - napolitane, ciocolată şi biscuiţi. Astfel, copiii au putut să-şi aleagă gustarea preferată
Rezultatele au fost categorice: din zece copii, doar doi au ales fructele în faţa dulciurilor pline de zahăr.

"- Ce ai ales dintre fructe şi dulciuri?
- Napolitane!
- De ce?
- Sunt mai crocante, mai gustoase!"

"Copiii sunt obişnuiţi ca, atunci când au satisfacţii profesionale familiale, să fiei răsplătiţi cu dulciuri. De aceea, în subconstientul lor şi din punct de vedere gustativ, dulciurile, mai ales cele rafinate, devin cu totul şi cu totul preferate comparativ cu fructele", susţine dr. Amorin Popa, şeful secţiei de diabet şi boli interne a Spitalului Judeţean Oradea.

Părinţii se plâng că eforturile lor de a-şi învăţa copiii să aleagă fructele în locul dulciurilor nu sunt susţinute şi de şcoli, iar profesorii şi educatorii spun că le este imposibil să-i dezveţe pe cei mici de obiceiurile de acasă.

"Normal că depinde de educaţie din familie, dar degeaba învaţă în familie când la grădiniţă se preferă din nou dulciurile acestea."

"La copii preşcolari am observat preferinţa pentru dulciuri", susţine Dana Lucaci, directoarea unei grădiniţe din Oradea.

Din păcate, unii părinţi au abandonat munca de convingere şi dovadă stau produsele pe care le pun în coşul de cumpărături.

"- Cipsuri, ciocolată, suc!
- Fructe nu?
- Fructe nu!
- Nu le plac?
- Nu!"

Pe lângă problemele stomatologice, copiii care mânăncă dulciuri în exces riscă să aibă grave probleme de sănătate.

"Este în primul rând vorba de obezitate hiper pondere diabet zaharat, gută, dislipidimii, avem o explozie de creşteri de grăsimi în sânge la orice vârstă hipertensiuni arteriale ca şi consecinşe, pancreatite cronice, hepatopatii cronice steatozice care toate reduc speranţa de viaţă a populaţiei moderne", explică dr. Amorin Popa.

Specialiştii spun că fructele proaspete trebuie mâncate zilnic, mai ales de copii, deoarce conţin vitamine, fibre, proteine şi carbohidraţi, ce nu au nevoie de insulină pentru metabolizare.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop