Expoziție de vitralii, în capitala Art Nouveau a României

Data actualizării: Data publicării:
VITRALII 2

Expoziție de vitralii în capitala Art Nouveau a României. Un orădean reînvie o artă uitată - cea a vitraliilor. Pasionat din tinerețe de jocul de culori și lumini din catedrale, artistul s-a dedicat unei meserii practicate din ce în ce mai rar în România.

Dan Bârsan s-a dedicat pasiunii sale din tinerețe, dupã ce timp de 25 de ani a lucrat în diferite domenii. Mult vreme, a pictat icoane pe sticlã, dar vitraliile l-au fascinat dintotdeauna.

"Vedeam în catedrale și îmi plăceau foarte mult. Le admiram și mă gândeam cine poate, cum trebuie să arate omul acela care poate să facă așa ceva", povesteşte artistul vitralist.

Munca este extrem minuțioasã şi Dan Bârsan a fost autodidact. A învãţat mult despre vitralii de pe internet, iar acum primește comenzi din tot vestul țãrii.

"Un vitraliu, dacă o să îl vedeți dimineața are o anumită strălucire, la prânz are o altă strălucire și seara vă inspiră total diferit, cu o altă strălucire. Vitraliul este căsătorit cu lumina."

Pe acorduri de muzică clasică, artistul Dan Bârsan și-a expus pentru prima dată vitraliile.

"Vitraliile de aici îmi par interesante și prin formă, și prin culoare. Îmi plac oricum, culorile în general mă atrag și îmi place cum le-a îmbinat", spune un spectator.

"Într-adevăr, sunt foarte frumoase. Îmi plac, îmi plac foarte mult", recunoaşte altul.

"Orașul nostru a dedicat acest an stilului Art Nouveau și, ca atare, am găsit un artist care realizează astfel de vitralii", susţine Doru Popovici, președintele unei asociații.

Realizarea unui vitraliu dureazã de la trei zile pânã la trei luni, în funcție de dimensiune și tehnicã, iar prețul pornește de la 200 de euro pe metrul pãtrat și poate ajunge pânã la 2000 de euro pe metrul pãtrat.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri