Expoziții spectaculoase în muzeele din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
turist acasa expo

Două expoziții spectaculoase completează în această perioadă oferta turistică a municipiului Oradea. Cei care vor trece pragul Muzeul Țării Crișurilor, de pildă, vor descoperi mașinile concepute de geniul inventator al lui Leonardo da Vinci. O altă expoziție ce merită văzută este găzduită de Muzeul Orașului Oradea și cuprinde artefacte de pe vremea dacilor, găsite cu ocazia unor săpături arheologice.

Expoziția dedicată mașinilor inventate de Leonardo da Vinci și găzduită de Muzeul Țării Crișurilor este împărțită în patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile și maşini de război. Cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn și respectă, în detaliu, schiţele din caietele geniului inventator.

"Schimbătorul de viteze, ciocanul acționat de camă și chiar un tanc. Sunt doar trei dintre piesele expuse la Muzeul Țării Crișurilor. Toate aceste obiecte sunt reconstituite fidel după cele inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci", spune Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Modelele sunt însoţite de o copie a schiţei originale şi detalii referitoare la aplicaţiile pe care da Vinci le-a gândit pentru fiecare invenție în parte. Multe dintre ele sunt interactive, astfel că vizitatorii pot vedea cum funcționau.

La rândul său, Complexul Cultural al Muzeului Oraşului Oradea găzduiește peste 90 de obiecte vechi de peste două milenii, care ilustrează viața dacilor. Artefactele au fost descoperite în situri arheologice din Timiș și Hunedoara și datează dinaintea cuceririi romane.

"Încercăm să răspundem curiozității acestor turiști, acestor vizitatori. Prin urmare încercăm să răspundem unor întrebări, de genul, cine sunt dacii, cum trăiau, în ce credeau, care erau principalele ocupații ale acestora", a explicat Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea.

Printre obiectele expuse se numără cuie, vase de ceramică, arme, podoabe și unelte provenite din aşezări dacice.

"Avem exponate legate de practicarea agriculturii la câmpie, de prelucrarea lemnului și a minereului, cu precădere în zonele de munte, activități legate de comerț", a enumerat directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea.

Expoziţia dedicată dacilor poate fi vizitată până la mijlocul lunii mai, iar cea organizată în memoria lui Leonardo da Vinci, până în 10 iunie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri