Facebook şi Instagram, înlocuite de tot mai mulţi tineri cu voluntariatul

Data actualizării: Data publicării:
voluntariat

Tot mai mulți tineri se implică în activități de voluntariat. Este observația reprezentanților fundațiilor și ONG-urilor care beneficiază de implicarea benevolă a unor adolescenți și tineri. În nord-vestul țării există chiar și un site care le permite doritorilor să aleagă o organizație civică unde pot face voluntariat.

Elevi în clasa a IX-a la liceul Ady Endre din Oradea, Gergő și Bernadett își petrec timpul liber ca voluntari la un cămin de bătrâni din oraș.

„Eu cu colega mea am căutat pe internet mai multe opțiuni pe care le avem aici în Oradea și am aflat despre Caritas Catolica, unde avem oportunitatea de a face acest lucru", spune Gergő, voluntar.

„Tinerii interesați se pot înscrie pe un website creat special pentru acest scop, volonet.ro. Aici sunt înscrise mai multe ONG-uri din Oradea și din județul Bihor și cei înscriși pot să aleagă unde vor să facă voluntariat", spune Tamas Szombati, coordonator voluntari Caritas Catolica.

„N-am vrut să stau acasă în vacanța mare și să stau pe facebook și instagram și de asta am ales să fac ceva bun", explică Bernadett, voluntar. „Îi ajută foarte mult sufletesc, pentru ei înseamnă foarte mult că noi venim aici, zilele lor sunt mai colorate."

Și Fundația Comunitară Oradea se ocupă cu direcționarea tinerilor spre proiecte de voluntariat. Anual sunt organizate evenimente cum ar fi Swimathonul sau Fondul de Burse, dedicate strângerii de fonduri pentru susținerea unor cauze sociale, unde tinerii voluntari au un rol important.

"Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care se implică, cred că deja au înţeles că prin voluntariat ei au ocazia să se asigure că lumea se aşeză pe un făgaş normal şi de asemnea ei au înţeles că pot să dobândească cunoştiinţe, abilităţi noi", a declarat Claudia Abrudan, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea.

„România a început deja, de 20 de ani să înțeleagă importanța voluntariatului, de o vreme avem și lege pe partea asta, iar ce mi se pare absolut vital este să schimbăm mentalități", susţine Luminiţa Popa, specialist resurse umane.

Activitățile de voluntariat se realizează doar în baza unui contract care poate constitui un atu la angajare sau la înscrierea la universitate. Cei care nu au împlinit vârsta de 16 ani au nevoie de acordul părinților.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri