Facturile la întreţinere taie din masa de Revelion

Data publicării:
intretinere 20facturi-41058

Ileana Szabo locuieşte singură într-un apartament cu trei camere. Din pensia de o mie o sută de lei abia reuşeşte să plătească factura la întreţinere pe timp de iarnă pentru că are nevoie şi de medicamente. Pentru masa de revelion va cheltui din economiile făcute în timpul anului, pentru că pensia din decembrie s-a dus pe cheltuielile cu întreţinerea pe luna noiembrie şi alte facturi.

"Pe noiembrie 400 am plătit, 410 lei. Aţi achitat deja factura? Am achitat, nu-s datoare că vine perioada asta când întreţinerea e mai scumpă şi nu o să-mi ajungă banii", a spus Ileana Szabo.

"Factura lunii noiembrie, pentru că la asta ne referim, la încălzire o factură la casă poate să ajungă până la 1200 de lei iar la apartamente să zicem, un apartament cu două camere în jur de 290 de lei pe apartament", a declarat Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale Oradea.

Aşa se face că prima factură la întreţinere din această iarnă este mai mare, în medie, cu 200 de lei pentru că tarifele de la întreţinere s-au cumulat cu cele de la încălzire. Astfel, pentru un apartament cu două camere factura poate ajunge până la 330 de lei iar pentru unul cu trei camere întreţinerea costă în medie 450 de lei. Pentru locuinţele cu patru camere costurile depăşesc 500 de lei. Preşedinţii de asociaţii de proprietari recunosc că recuperează greu banii de la locatari.

"Restanţierii plătesc la două luni, sunt care plătesc şi la trei luni sau chiar la mai mult, posibilităţile fiind reduse datorită venitului mic pe care îl au. Aveţi oameni care plătesc vara restanţele din timpul iernii? Da", a spus Petru Pipiş, administratorul unei asociaţii de proprietari din Oradea.

Penalizările pentru cei care nu plătesc la timp sunt de 0,04% pe zi şi se aplică la 45 de zile de la emiterea facturii. Electrocentrale Oradea are de recuperat de la datornici peste trei milioane de lei reprezentând facturi neachitate şi penalizări acumulate în ultimii trei ani. În Oradea, preţul gigacaloriei este de 235 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri