Fără contract de salubritate. Localnicii din Brusturi aruncă gunoaie pe unde apucă de peste o lună

Data publicării:
gunoaie brusturi

"Din cauză că nici o firmă de salubritate nu ridică gunoaiele, flacoane, pungi ambalaje și cantități impresionante de resturi menajere sunt aruncate de localnici în șanțuri sau pe terenuri la marginea localității", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Pădurile, văile şi cursurile de apă din apropierea comunei Brusturi sunt pline de anvelope, flacoane, materiale plastice şi alte deşeuri aruncate de localnici. Aceştia spun că nu mai beneficiază de serviciile unui operator de salubritate, aşa că scapă de gunoaie cum pot.

"Eu am un șanț lângă mine și acolo le arunc!"

"Le depozităm, unde putem: în saci, în cutii care nu ard, iar care ard le dăm foc - e singura soluţie.  Tot ce arde plasticele, normal că poluează, dar avem de ales?"

Cei cu spirit civic mai dezvoltat au găsit alte soluţii.

"În fiecare săptămână, o dată pe săptămână le duc unde pot în Oradea, la groapa de gunoi, în tomberon mai mare, unde pot le golesc."

Primăria Brusturi nu are soluţie la această problemă, după ce la începutul lunii aprilie firma de salubitate a renunţat la contract. A chemat la negocieri alte trei firme, însă nimeni nu pare interesat să lucreze în această zonă.

"Partea proastă e că Garda de Mediu ne solicită să facem colectarea selectivă, asta înseamnă la fiecare familie să fie trei pubele. E cam greu, firma să vină să investească la două mii de gospodării, şase mii de pubele, este o investiție cam mare", spune Florian Cuc, viceprimarul comunei Brusturi.

Comisarii gărzii de mediu au efectuat un control şi au cerut primăriei Brusturi să ecologizeze zonele poluate.

"Până în prezent, Garda Națională de Mediu a aplicat o sancțiune de 10 mii de lei pentru primăria Brusturi pentru lipsa unui contract de colectare a deșeurilor menajere de pe raza comunei", a declarat Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

Fostul operator de salubritate din Brusturi a renunţat la contract din cauza numărului prea mic de clienţi. O soluţie oferă legea salubrizării, care spune că aceasta activitate poate fi susţinută şi din bugetul local. Doar că primăria Brusturi nu are un buget constituit, după ce proiectul propus de edili nu a primit girul Consiliului Local.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri