Fără maidanezi în Oradea: Potrivit administraţiei locale, în oraş mai sunt doar 100 de câini fără stăpân

Data publicării:
caini 030913

Fără câini maidanezi până în 2015 pe străzile din Oradea: acesta este obiectivul Primăriei care a început acum două luni un nou program dedicat câinilor fără stăpân. Aceştia sunt adunaţi de pe străzi, sterilizaţi şi daţi spre adopţie. Aşa s-a ajuns, spun autorităţile, ca în oraş să mai existe doar 100 de maidanezi. Şi patrupedele care au un proprietar sunt urmărite de administraţia locală: dacă stăpânul îşi abandonează câinele pe străzi, va plăti amenzi usturătoare.

În urmă cu zece ani, prin Oradea hoinăreau nestingheriți peste 2500 de maidanezi. În ultimii ani, însă, după ce fundația SOS Dogs a trecut la sterilizarea și adăpostirea câinilor fără stăpân, numărul lor s-a redus drastic. Voluntarii au folosit fonduri britanice ca să ridice un adăpost pentru animalele abandonate pe străzi. Din 2012, acesta a trecut în administrarea Primăriei.

"Câinii care sunt aduși de pe stradă sunt sterilizați, deparazitați şi pregătiți pentru a fi dați spre adopție. Joia trecută am dat 15 câini, săptămâna cealaltă 18", spune Călin Ardelean, administratorul adăpostului Grivei.

Și câinii cu stăpân au fost luați în evidență de Primăria din Oradea, printr-un recensământ care a început în urmă cu două luni. Animalele au fost sterilizațe și au primit un microcip pentru a putea fi monitorizate.

"Cei cu stăpân, după efectuarea operației de microcipare, în cazul în care sunt găsiți liberi pe stradă, stăpânii lor vor fi sancționați contravențional", atenţionează Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Primăriei Oradea.

Stăpânii care refuză sterilizarea câinilor trebuie să plătească o taxă de 100 lei.

Programul de combatere a maidanezilor va fi extins în întreaga zonă metropolitană a Oradei, până la finele anului viitor. Obiectivul administraţiei locale este ca, până în 2015, niciun câine fără stăpân să nu mai circule liber pe străzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri