Fără penali în funcţii publice | Campania de strângere de semnături se încheie pe 20 august

Data publicării:
emisiune fara penali

"Semnăturile se strâng destul de greu". Este semnalul de alarmă tras de doi dintre membrii USR Bihor, implicaţi în strângerea semnăturilor pentru campania "Fără penali în funcţii publice". Mai sunt trei săptămâni până la finalul campaniei, iar ţinta de 500 de mii de persoane este încă departe. În Bihor, mare parte dintre semnături au fost strânse de Oradea Civică.

Prezenţi vineri la Vocile Bihorului, doi dintre membrii USR Bihor au explicat de ce a fost demarată această campanie de strângere de semnături.

Silviu Dehelean, deputat USR Bihor: "Singura modalitate de a limita accesul persoanelor condamnate definitiv la funcţii publice este de a modifica Constituţia. Pentru că în acest moment condiţiile de a fi ales în Parlamentul României sunt limitativ prevăzute de Constituiţie, deci la nivel infraconstituţional, sub Constituţie, nu s-ar fi putut introduce condiţii noi pentru că nu ar fi fost constituţionale."

Pentru ca persoanele condamnate definitiv la închisoare, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, să nu aibă acces la funcţii publice, trebuie ca iniţiativa cetăţenească să strângă 500 de mii de semnături, iar în 20 de judeţe reprezentative, inclusiv Bihor, numărul să depăşească 20 de mii. Mai e nevoie apoi de acceptul Curţii Constituţionale, de adoptarea în Parlament şi de declanşarea unui Referendum.

Cristian Rusu, preşedintele USR Bihor: "Judeţul Bihor a strâns până în prezent peste 15 mii de semnături, deci ne-ar mai trebui să mai adunăm cele 5000 de semnături de care mai avem nevoie. tehnic stăm bine din acest punct de vedere. Sunt multe când le aduni, din afară pare puţin, adică 15 mii le facem lejer."

Silviu Dehelean, deputat USR Bihor: "Ce merită amintit este faptul că am avut un sprijin în Oradea Civică. Ei au desfăşurat activitatea separat de noi, au avut corturi, iar din cele peste 15000 de semnături vin de la ei."

În ultimele săptămâni ale campaniei, nume mari ale scenei din România s-au alăturat iniţiativei. Pe lângă artişti, campania mai e sprijinită de oameni de culturi precum Mihai Şora sau Gabriel Liiceanu.

Cristian Rusu, preşedintele USR Bihor: "Sunt multe asemenea semnale particulare care nu au de aface cu USR sau cu politicul. Ştim că sunt artişti, actori. Există un telefon, 0725/500.877, pe care puteţi să îl apela, să trimiteţi SMS şi cineva vă aduce lista la semnat. Sau poţi să ţi-o downloadezi de pe Internet."

Campania de strângere de semnături se încheie pe 20 august.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri