Sari la conținut

Fermă de bivoliţe, afacere de familie

Ferma bunicilor, transformată în afacere de familie. Este povestea unui tânăr din Bihor, care, deşi urmează cursurile unei şcoli doctorale, nu a renunţat la creşterea animalelor. În gospodăria din satul Lăzăreni, ajutat de fraţii săi, se ocupă de o fermă de bivoliţe. A reuşit să-şi formeze o reţea de clienţi cărora le vinde laptele animalelor, iar pe viitor vrea să comercializeze şi carne de bivoliţă.

La doar 26 de ani, Ionuţ Samuel Tiponuţ este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Are şi un master în domeniu, iar în prezent este cursant al şcolii doctorale în acelaşi domeniu. Anii petrecuţi la universitate nu l-au îndepărtat de ferma de bivoliţe a familiei, de care se ocupă împreună cu ceilalţi 12 fraţi.

"Este o pasiune, nu se poate descrie în cuvinte, deşi ca afacere nu este una profitabilă."

Ferma familiei numără acum 32 de capete, faţă de numai trei acum un deceniu. Bivolii sunt animale pretenţioase: atunci când temperaturile sunt ridicate, au nevoie de locuri unde să se scalde, iar hrana lor este foarte variată: de la cereale până la lucernă ori fân.

În ceea ce priveşte producţia de lapte, aceasta diferă de la animal la animal: "O medie începând cu 4 litri şi ajungând până la 5, 6, 7 litri şi avem un exemplar care e pe cale genetică, s-a dezvoltat foarte bine şi atingem 12 litri."

Pentru că este o afacere de familie, cel mai mic dintre fraţi, Beni, este un ajutor de nădejde în fermă. Student la Zootehnie, tânărul aplică în gospodărie ceea ce studiază la facultate.

"A fost foarte uşor la facultate pentru că am avut animale şi am putut să pun în practică ceea ce am învătat la facultate. De obicei la hrană, la muls, la făcut de curăţenie."

Laptele de bivoliţă este vândut proaspăt, cu cinci lei litrul, iar cei mai mulţi abonaţi sunt din comună şi din împrejurimi. Clienţii îl aleg pentru că are mai mult calciu, este mai dulce şi mai dens decât cel de vacă şi are un conţinut ridicat în grăsimi.

"Laptele de bivoliţă are grăsimea de peste 8 la sută, conţine fosfor, zinc, fier, alte minerale bune pentru organismul uman, inclusiv Omega 3. Este un lapte consistent, nu avem senzaţie repede, ci una de săţietate, faţă de cel de vacă", dă asigurări Ionuţ Samuel Tiponuţ.

"- E foarte bun şi îmi place laptele. Foarte bun şi smântâna şi brânza, tot e bun
- E şi mai sănătos credeţi?
- Da, mai sănătos", spune o vecină.

Birocraţia stufoasă l-a determinat pe Ionuţ să renunţe, cel puţin pentru moment, la fondurile europene. În viitor, tânărul vrea să pună la punct un sistem în care să poată vinde carnea de bivol, dar şi laptele care va putea ajunge mai uşor la potenţialii clienţi.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa