Firme fantomă folosite de patru bihoreni în cazuri de evaziune fiscală. Prejudiciul depășește 770.000 de lei

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-1

Patru bihoreni au fost cercetați de polițiștii de investigare a criminalității economice, care au propus trimiterea lor în judecată pentru infracțiuni de evaziune fiscală. Suspecții sunt acuzați că au folosit firme fantomă în operațiuni prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 775.000 de lei. Prejudiciul a fost recuperat integral.

Cel mai mare prejudiciu, de 500.000 de lei, a fost cauzat de un orădean de 39 de ani și un bărbat de 34 de ani, din comuna bihoreană Țețchea. Oamenii legii au aflat de manevrele celor doi printr-o sesizare primită acum trei ani, în 2016.

„Polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni (...) îl bănuiesc pe orădeanul de 39 de ani că, în perioada 2010 - 2013, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale bihorene, (...) cu ajutorul bărbatului de 34 de ani, din Țețchea, ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii şi în alte documente legale (...) a unor operaţiuni de achiziţii fictive de mărfuri (mijloace auto) ori prestări servicii (consultanță) de la o societate cu un comportament fiscal neadecvat, specific societăţilor de tip ,,fantomă”, a transmis comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

În acest fel, nu a fost plătit impozit pe profit și TVA în valoare de o jumătate de milion de lei. Banii au fost recuperați în totalitate de polițiștii bihoreni prin aplicarea sechestrului asupra bunurilor deținute de cei doi.

Anchetatorii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor au finalizat cercetările și față de doi orădeni de 38, respectiv 31 de ani, implicați într-un dosar de evaziune fiscală soldat cu un prejudiciu de aproape 280.000 de lei. Faptele investigate s-ar fi petrecut, spun oamenii legii, între anii 2012 și 2014, când bărbatul de 38 de ani, ajutat de complicele său, a cerut înregistrarea în actele firmei a unor achiziții fictive de containere ori prestări de servicii în domeniul construcțiilor de la o firmă fantomă.

„Prejudiciul total cauzat astfel bugetului general consolidat al statului este de 278.496 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Și în acest caz prejudiciul a fost recuperat integral de polițiștii bihoreni, prin aplicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei în cauză”, a relatat comisarul Alina Dinu.

În ambele cazuri, polițiștii au propus trimiterea în judecată a suspecților.

Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri