Firme fantomă folosite pentru evaziune fiscală de 14 milioane de euro. Şapte persoane, propuse pentru arestare în cadrul unei anchete a DNA Oradea

Data publicării:
retinere bun4

Cei şapte administratori ai societăţilor comerciale sunt acuzaţi că în perioada 2008-2012 ar fi ajutat companii naţionale cu cifre mari de afaceri să evite achitarea obligaţiilor către stat. Potrivit DNA, firmele conduse sau reprezentate de STANCIU NECULAI, POENAR IOAN, CONSTANTIN MARIA, CEAUŞ CĂTĂLIN, CIOACĂ DUMITRU, PĂDURE ION și FLORESCU PĂSTOREL funcţionau pe principiul companiilor-fantomă si emiteau facturi pentru achiziţii fictive.

"Scopul acestor acțiuni era comercializarea acestui produs la un preţ competitiv pe piaţa internă raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă, respectiv impozit pe profit", se arată într-un comunicat al DNA.

În schimbul implicării lor în reţea, patronii acestor firme primeau un procent de 1- 2% din totalul sumelor virate prin banca de companiile beneficiare, care isi primeau ulterior banii inapoi. Anchetatorii DNA spun că printre beneficiari se numără şi o societate comercială din Oradea, patronată de Vasile Boer, care se află în arest în altă cauză.

"Aceste societăţi erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise."

Prejudiciul total adus bugetului statului de firma OILSERV TOTAL din Oradea este de aproape 14.000.000 euro. Judecatorii delibereaza in aceste minute daca ii vor aresta sau nu pe cei sapte administratori de firme.

redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri