Focare de pestă porcină în nord-vestul ţării

Data actualizării: Data publicării:
mistret

Alertă de pestă porcină africană în județul Satu Mare, unde au fost confirmate mai multe focare în acest an. Autoritățile au interzis vânătoarea mistreților, după ce au fost găsite cadavrele a cinci animale infectate cu virusul pestei. Boala se poate răspândi și la porcii domestici din localitățile din jurul fondurilor de vânătoare, așa că sătenii sunt sfătuiți să-și ia măsuri de precauție.

Doar în ultimele două săptămâni, în pădurile de lângă trei localități din Satu Mare aflate la limita cu județul Bihor au fost descoperite cadavrele a patru mistreți. În trei cazuri a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane.

"Mistreți - pe fondul de vânătoare din nord-vestul județului, la granița cu Ucraina și Ungaria, a fost primul, în luna iunie. La trei săptămâni aproximativ a fost confirmat în sudul județului, la granița cu Bihorul", a explicat Nicolae Dumuța, directorul DSVSA Satu Mare.

"S-a găsit pe raza comunei, pe fondul de vânătoare, un mistreț (n.r. - mort). S-a transportat la Direcția Sanitar Veterinară pentru analize. Acum așteptăm și noi rezultatul", a declarat Marius Ardelean, de la Primăria localităţii Pir, din judeţul Satu Mare.

Alt mistreț mort din cauza pestei porcine a fost găsit în județ la începutul anului. Localnicii au fost sfătuiți să nu lase pe câmp animalele domestice și să anunțe veterinarii imediat ce observă semne de boală.

"Trebuie să anunțăm veterinarul. Aici, la fiecare casă sunt porci și purcei", spune un sătean.

"Absolut tot ce înseamnă schimbare de comportament, schimbare de atitudine, semne de îmbolnăvire la porc, să fie anunțat medicul veterinar de urgență. Este foarte important timpul de reacție", atrage atenţia directorul DSVSA Satu Mare.

În Satu Mare este interzisă vânătoarea și hrănirea mistreților. Autoritățile sanitar veterinare fac patrulări și inspecții în păduri și pe fondurile de vânătoare, pentru a găsi și ridica orice animal bolnav.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri