Fortăreața celor șapte regi. În Cetatea din Oradea au fost îngropate șapte capete încoronate

Data publicării:
cetatea din Oradea

Povești cu regi, războaie și destine tragice au răzbit în timp și au transmis generațiilor prezente istoria Cetății Oradea, una dintre cele frumoase din această parte de țară. Fortăreața a cărei construcție a început în secolul al XI-lea a ocupat de-a lungul mileniului trecut un loc important în istoria regatului apostolic maghiar şi a principatului transilvan. Vă propunem o călătorie în timp, în istoria mai puțin cunoscută a cetății în care au fost înmormântați șase regi, printre care și Ladislau I, întemeietorul fortăreței.

"Cetatea Oradei are o vechime de peste nouă secole. Este o cetate care a cunoscut mai multe perioade constructive, începând de la o perioadă romanică, continuând cu cea gotică și mai apoi cu cea renascentistă", a explicat Ionuț Ciorba, istoric.

Începuturile cetății și ale orașului Oradea sunt legate de regele maghiar Ladislau I, cel care la finalul secolului al XI-lea a ridicat pe aceste locuri o mănăstire.

"Există și o legendă. Ea spune că regele Ladislau, aflat pe aceste locuri la vânătoare, ar fi adormit obosit fiind de pe urma acestei activități, a adormit și în timpul somnului a avut un vis. În vis i-a apărut Fecioara Maria care i-a indicat ca pe acest loc să ridice o mănăstire pe care să I-o dedice ei", a povestit istoricul.

La 40 de ani după moartea sa, trupul regelui a fost adus la Oradea, unde Ladislau își dorea să fie îngropat. Rămășițe din trupul regelui canonizat de Biserica Catolică în 1192 sunt păstrate în Ungaria, Italia și Croația. Episcopia Romano-Catolică din Oradea deține o mică bucată din craniu.

"Mormântul său a fost folosit și ca scaun de judecată sau ca loc de depunere a unor jurăminte. Se profita de faptul că era un mormânt sfânt. În secolele care au trecut după canonizarea Sfântului Ladislau, Oradea a devenit un loc de pelerinaj foarte important şi pe plan naţional, dar şi pe plan central-european. În secolul al XVI-lea, Oradea era supranumită Compostela Ungariei, pentru că era un loc de pelerinaj aproape atât de important cum era Compostela în Europa Occidentală", a detaliat Ionuț Ciorba.

"După reînfiinţarea episcopiei şi după reconstrucţia oraşului în secolul al XVIII-lea, episcopul Adam Patachich al Oradei a reuşit să ajungă la o înţelegere cu episcopul din Gyor şi au împărţit craniul Sfântului Rege", susține Attila Lakatos, referent cultural.

Pe lângă întemeietorul cetății, între bastioanele fortăreței și-au găsit odihna șase dintre cei șapte regi și regine care au domnit pe aceste meleaguri de-a lungul a patru veacuri. Printre aceștia, regina Maria a Ungariei, care a urcat pe tron la vârsta de 11 an, și regele-împărat Sigismund de Luxemburg.

"Sigismund de Luxemburg și Mircea cel Bătrân vor avea legături foarte strânse, în 1395 la Brașov ei practic punând bazele primului tratat european îndreptat împotriva Imperiului Otoman", a dezvăluit istoricul.

În timp, însă, toate osemintele regale din Cetatea Oradea au fost mutate în afara țării. Au mai rămas doar rămășițe ale catedralei medievale și ziduri ale fostei cetăți .

"Temeliile și câteva bucăți din piatră au mai rămas din vechea catedrală gotică în care au fost înmormântate cele șase capete încoronate. Catedrala a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și avea dimensiuni impresionante. Lungimea sa era de peste șaptezeci de metri. Aceste rămășițe au fost puse în valoare odată cu reabilitarea cetății", a relatat Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24 Oradea.

În 2015 a fost finalizată refacerea clădirilor din interiorul cetății, pentru care s-au cheltuit peste 87 de milioane de lei, din fonduri europene. Alte 11 milioane sunt folosite pentru reabilitarea a două dintre bastioane. În fiecare an, la Oradea vin mii de oameni în pelerinaj în a cincea duminică după Paşte, când se sărbătoreşte ziua Sfântului Ladislau.

Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Florin Lucuța, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri