Fosta directoare a Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" din Oradea, cercetată într-un caz de delapidare

Data publicării:
BETA saguna directoare

În vara anului trecut, Inspectoratul Școlar Bihor a decis schimbarea profesoarei Antiana Lung din funcția de director a Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", ca urmare a mai multor plângeri făcute de părinţi. Aceştia acuzau nereguli în ceea ce priveşte fondul şcolii. Imediat după instalare, noul manager a cerut un audit, după ce a observat lipsa unor dotări care figurau ca fiind cumpărate în timpul mandatului profesoarei Lung

"Au fost achiziționate niște aparate de telefonie mobilă care nu s-au aflat fizic la dispoziția școlii noastre, dar noi plăteam abonament lunar pentru aceste telefoane", spune Răzvan Vonea, directorul Colegiului Tehnic "Andrei Șaguna" din Oradea.

Controlul a scos la iveală că în şcoală nu se găseau nici al doilea sistem de supraveghere cumpărat cu 10 mii de lei şi nici senzorii anti-efracție şi împotriva incendiilor. Din inventar mai lipseau două din cele 6 laptopuri achiziţionate de fosta directoare.

"Două mi s-a spus că au fost casate de noi, există documentele casării însă valoarea naturală a acestora fizic nu există. Laptou nou să fie casat...", comentează managerul Răzvan Vonea.

"Știam că există laptopuri, într-o vreme le-am folosit șI noi și într-o vară au fost colectate și nu le-am mai primit", susţine Gabriela Roman, profesoară la Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna" din Oradea.

În total, auditul financiar de la colegiul orădean a stabilit că lipsesc materiale în valoare de aproape 60 de mii de lei. Când a aflat de situaţie, în toamna lui 2013 fosta directoare și-a luat concendiu medical prelungit și a refuzat să comunice cu actuala conducere a școlii. Revenită miercuri la catedră, profesoara Antiana Lung a refuzat dialogul cu echipa Digi24 Oradea. 

Fosta directoare mai este acuzată că i-ar fi obligat pe profesori să falsifice situația școlară, astfel încât unitatea de învățământ să întrunească numărul optim de elevi pentru a deveni centru de examniare la bacalaureat.

Ca să se lămurească situaţia, actualul director al şcolii a făcut o plângere penală.

"Dosarul se află la Poliția Bihor care efectuează actele premergătoare sub aspectul înfracțiunii delapidare, urmând ca, în funcție de probele care vor fi în dosar, să se dispună o soluție temeinică și legală", spune Gheorghe Vidican, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

O altă plângere penală a fost făcută de Inspectoratul Școlar Bihor.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri