Fostul vicepreşedinte ANRP, cercetat de DNA Oradea sub acuzaţia că a cerut mită 1.000.000 de euro

Data publicării:
mita

Potrivit procurorilor DNA, Cătălin Dumitru, în calitatea pe care o avea, de vicepreşedinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, ar fi pretins în martie 2013 de la omul de afaceri Michael Mureşan suma de 1.000.000 de euro, din totalul de peste 5,2 milioane de euro pe care acesta ar fi urmat să-i încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite.

"În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Mureşan Michael, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită", se arată într-un comunicat al DNA.

Două luni mai târziu, spun procurorii, Cătălin Dumitru a primit de la afacerist, prin intermediul fiului său, Cătălin-Alexandru Rădulescu Dumitru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro.

Ca să ascundă destinația banilor, s-au făcut contracte false de împrumut pe numele unor rude ale persoanelor implicate în acest caz, iar fostul vicepreședinte al ANRP a cumpărat mașini și case pe numele celor trei fii ai săi.

"În paralel, în cursul lunii mai 2013, inculpatul Mureşan Michael i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro), respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care Mureşan Michael le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios", detaliază procurorii DNA.

Fostul vicepreședinte al ANRP, fiul său şi omul de afaceri Michael Mureşan vor fi prezentați vineri Curții de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cătălin Dumitru este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, în timp ce fiul său este considerat complice la aceste infracţiunil. La rândul său, Michael Mureşan este cercetat pentru cumpărare de influenţă, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri