Fotbal în cetatea lui Menumorut. În fosta aşezare din Biharia a fost amenajat un teren de fotbal

Data publicării:
menumorut cetate

Cetatea Biharia este situată la 14 kilometri de Oradea, în localitatea cu acelaşi nume. Anumite izvoare o menţionează în 896 ca aparţinând voievodului Menumorut, însă este atestată documentar în 1093, în Cronica Pictată de la Viena.

"Cetatea construită în secolul al IX-lea este considerată cea mai mare fortificaţie de pământ ridicată de daci pe teritoriul de vest al ţării noastre. Chiar dacă locul este încărcat de istorie, pe raza localităţii nu există nici măcar un indicator care să-i ghideze pe turişti. Ba mai mult, în interiorul cetăţii a fost amenajat un teren de fotbal pentru localnici", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Nici măcar localnicii nu ştiu prea multe despre cetatea lui Menumorut.

"- Care e importanţa cetăţii, povestea ei?
- Păi... e o cetate!
- A cui a fost cetatea?
- A turcilor."

"-De cetatea lui Menumorut sau cetatea Biharia cum mai este cunoscută, nu ştiţi nimic?
- Nu."

Specialiştii spun că în cetatea lui Menumorut au fost descoperite în ultimii 100 de ani obiecte străvechi de o valoare uriaşă.

"Este unul dintre cele mai importante situri arheologice din România, dacă vreţi putem să comparăm cu Troia, are 26 de niveluri arheologice", spune arheolog Florin Sfrengeu.

În schimb, toţi ştiu că pe locul fortificaţiilor din vechime se organizează în timpurile moderne serbări şi meciuri de fotbal.

"- Acolo se face fotbal şi ce ştiu eu ce.
- Deci se joacă fotbal?
- Da, da.
- Şi zilele comunei tot acolo se ţin?
- Da, da, acolo."

Autorităţile promit să rezolve problema indicatoarelor. Cât despre terenul de sport din vechea cetate, cei de la Cultură spun că fortăreaţa nu are de suferit atât timp cât nu se fac săpături.

"Vom semnaliza corespunzător acest monument şi vom amplasa şi nişte panouri cu date informative despre această cetate. Am şi sugerat de altfel că dacă se doreşte un teren de fotbal modern să caute un alt amplasament", promite Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor.

"Trebuie o informare mai bună şi bineînţeles, dacă în viitor, un proiect care ar costa sute de mii sau chiar milioane de euro, ar putea chiar fi pusă în evidenţă", susţine Florin Sfrengeu.

Cetatea din Biharia a fost părăsită definitiv în anul 1709 şi se întinde pe o suprafaţă de 4,7 hectare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri