Spectacol de acrobaţii urbane în Parcul Palatului Baroc

Data actualizării: Data publicării:
parkour5

"Suntem tineri, suntem rebeli şi vrem să ne depăşim limitele." Asta spun despre ei cei peste 100 de practicanți de parkour care s-au întâlnit weekend-ul trecut la Oradea. S-au antrenat împreună și au făcut spectacol pentru cei prezenți. Tinerii și-au arătat abilitățile în cadrul Parkour Jam, eveniment la care orice curios poate să asiste şi chiar să înveţe mişcările de bază.

Timp de două zile la Oradea s-au strâns peste 100 de practicanți de parkour din toată țara. Duminică aceștia au parcurs mai multe trasee în parcul Palatului Baroc, dar și în Parcul Petofi, aflat în apropiere. Cei înscriși au avut parte și de o sesiune de workshopuri pentru a se iniția în tainele acrobaţiilor urbane. Recunosc că există riscuri, dar spun că o bună încălzire și pregătirea adecvată duc la evitarea accidentărilor.

"Am văzut niște filmulețe pe internet, pe youtube și eram curioasă; mai ales că de mică mi-a plăcut să fac sport, să fac mișcare", spune Diana Popa, practicantă de parkour din Constanța.

"Să respecți niște reguli de bază, să-ți faci încălzirea, să-ți depășești limitele progresiv, adică dacă poți acum să sari doi metri, atât să sari,nu să încerci să sari trei metri. Conştiința față de corp, față de cum mă simt, de starea mea interioară, de starea corpului, pregătirea - reprezintă echipamentul cel mai bun", explică Andrei Tompa, practicant de parkour din Cluj.

parkour5
parkour5

Prntre cei prezenți s-au numărat și tineri de 11-12 ani, care practică parkour-ul de doar o săptămână.

Evenimentul organizat la Oradea este cea de-a 14-a întâlnire naţională a amatorilor de parkour şi freerunning.

"Ne vom folosi de către mobilierul urban deja existent. Va trebui să ne adaptăm deja la spațiu, nu să creăm spații pentru mișcare. Prin exercițiu ajungi să te folosești de toate abilitățile cu care te naști", susţine Cristian Gloase, organizatorul evenimentului.

La Oradea comunitatea parkour a luat ființă în 2007, iar acum reunește peste 70 de membri.

"Limita de vârstă nu ar trebui să existe, dar cel mai indicat e să fie peste 10 ani. Toată inspirația vine cu ajutorul internetului, iar antrenamentele pe săptămână sunt în jur de două maximum", spune Gabriel Bogza, reprezentantul Parkour Oradea.

Consacrat în Europa încă din anii ’80, parkour este o disciplină inspirată de traseele militare cu obstacole. Practicanţii trebuie să ajungă dintr-un punct în altul într-un mod cât mai eficient, prin alergare, căţărare, sărituri, rostogoliri şi alte acrobaţii. Recunoscut ca sport în unele ţări, parkour este o disciplină provocatoare în special pentru tineri.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri