Frescele originale din Sala de Onoare a Palatului Baroc, scoase de sub stratul de var cu care au fost acoperite de comuniști

Data publicării:
noapte alba 190514

Vechi de aproape un secol și jumătate, picturile au fost comandate de împăratul austriac Franz Jossef și Elisabeta Wittelsbach, celebra Sisi. În 1971, în perioada regimului comunist, au fost acoperite cu un strat de var.

"Cele mai multe reprezintă ori preoți, ori episcopi, care se leagă într-un fel de istoria diacezei orădene, iar în registru superior sunt scene din viața Sfântului Ladislau. Erau niște scene care nu corespundeau teoriei și menirii pe care a avut-o muzeul în anii 60-70. Era un muzeu al clasei muncitoare, nu prea aveau ce să caute sfinții pe aici", explică Attila Lakatos Bala, referent cultural al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.

"Autoritățile de atunci au vrut să le distrugă. Datorită muzeografilor de atunci s-a hotărât ca ele să fie acoperite", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Picturile din Sala de Onoare a Palatului Baroc au fost doar câteva dintre atracţiile ediţiei din acest an a Zilelor Muzeului. Vizitatorii au putut admira mai multe expoziţii, cu obiecte de patrimoniu din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor.

Expoziţiile găzduite cu ocazia Nopţii Muzeelor au fost vizitate sâmbătă, în prima oră a evenimentului, de peste o mie de persoane.

reporter: Nicoleta Farcaș
operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri