Sari la conținut

Frumuseţea naturii, în Munţii Apuseni. Cheile Rădesei ascund trasee cu peisaje care îţi taie respiraţia

O expediţie în munţii Apuseni, în special primăvara, nu este tocmai uşoară. Traseul prin Cheile Rădesei nu e chiar la îndemâna oricui. Însă, frumuseţile locului te fac să uiţi de orice greutate.

"Platoul Vărăşoaia este punctul de unde începe traseul nostru spre Cheile Someşului Cald. De aici vom parcurge pe jos aproximativ 20 de minute", a remarcat Romana Fărcaş, reporter Digi24 Oradea.

Din cauza zăpezii de primăvară trebuie să fii atent la tot pasul să nu aluneci pe stâncile de pe traseu. Din loc în loc, zeci de ghiocei sălbatici şi brânduşe îşi fac loc prin omătul de câţiva centimetri. În scurt timp, ajungem la intrarea în Peştera Cetăţile Rădesei.

"Ne aflăm la Izvoarele Someşului Cald şi portalul de intrare în Cetăţile Rădesei. Someşul Cald traversează peştera şi continuă pe cheile cu acelaşi nume", spune speologul Călin Perneş.

În peşteră se poate intra doar cu cască de protecţie, iar mâinile trebuie să le avem libere pentru a putea străbate traseul printre stâncile abrupte din cavernă. Ajungem într-o sală imensă, un adevărat sanctuar pe care natura l-a dotat cu ferestre naturale.

"Ne aflăm în peştera Cetăţile Rădesei aproximativ în mijlocul ei, în zona ferestrelor. Acestea s-au format prin prăbuşirea tavanului. Lungimea totală a peşterii este de 300 de metri", explică speologul.

Înaltă de aproximativ 30 metri, peştera este străbătută de Someşul Cald, care creşte în volum atunci când precipitaţiile sunt dese. Zona este amenajată cu podeţe din lemn şi lanţuri de fier pentru ca parcurgerea ei să poată fi făcută în siguranţă. La ieşirea din peşteră, tunelul se continuă cu un canion foarte îngust, lung de circa 30 de metri, străbătut de apă.

"Am ieşit din Peştera Cetăţile Rădesei, iar poteca turistică pentru Cheile Someşului Cald continuă pe versantul din partea noastră dreaptă, se întoarce pe versantul din partea stângă", a detaliat Călin Perneş.

Întoarcerea pe platoul Vărăşoaia se poate face fie prin peşteră, fie străbâtând inima muntelui. A doua variantă ar trebui aleasă doar de turiştii bine antrenaţi.

Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Florin Lucuţa