Sari la conținut

Gafă la Bacalaureat. Elevii unui liceu din Satu Mare au primit subiecte greșite

Proba la alegere, a profilului, de vineri, a fost cu emoţii suplimentare pentru elevii liceului "Mihai Eminescu" din Satu Mare. Candidaţii care au dat proba din chimie organică s-au trezit cu alte subiecte decât se aşteptau.

"Am primit subiectele la 9 si jumătate, dar peste o oră au venit şi ne-au spus că am primit subiecte greşite şi să aşteptăm pînă ce aduc subiectele corecte", explică Eniko Korosi, elevă.

"Nu s-au apucat copiii de lucrat pe foile de examen. Atât au apucat să completeze: numele, prenumele şi antetul acela", spune Vlaicu Popescu, preşedintele Comisiei de examinare a centrului de evaluare Colegiul Mihai Eminescu din Satu Mare.

Greșeala comisiei a fost că a tipărit subiecte la chimie organică pentru absolvenții unui liceu tehnologic, în timp ce liceul Mihai Eminescu este o școală teoretică. Din cauza erorii, lucrările ar fi putut fi anulate.
Au fost elevi care au rezolvat ambele teste, atât subiectele greșite, cât și pe cele corecte.

Cazul a intrat și în atenția Inspectoratului Școlar Satu Mare.

"Vom verifica acest aspect. Dacă vom constata că a fost o eroare intenţionată, vom lua măsuri şi persoanele care au făcut parte din această comisie în alte sesiuni nu vor mai participa", dă asigurări Claudiu Mondici, inspectorul general adjunct al IŞJ Satu-Mare.

La afișarea rezultatelor, au fost părinți care au spus că mediile finale au fost influențate de greșeala comisiei.

"Cred că putea mai mult şi mă gândesc că, în condiţii obişnuite de examen, fără oboseală acumulată în prealabil, pe un subiect care nu a fost notată, ar fi făcut un rezultat mai bun."

O greșeală similară s-a produs şi la profilul de informatică al aceluiași liceul. În loc să primească un subiect dintr-un limbaj de programare, candidaţii au primit unul din științele naturii. Problema a fost sesizată însă mai repede şi subiectele au fost imediat retrase.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș