Gărâna Jazz Festival, ediţia 21 | Patru zile de concerte în Poiana Lupului

Data actualizării: Data publicării:
festival garana

A 21-a ediţie a festivalului de jazz de la Gărâna a avut loc la sfârşit de săptămână în Parcul Naţional Semenic, din judeţul Caraş Severin. Nume importante ale jazzului mondial evoluează pe scena festivalului, care atrage an de an mii de iubitori ai muzicii de calitate. Publicul nu vine însă doar pentru actul cultural, ci şi pentru zona de o rară frumuseţe.

Festivalul de jazz de la Gărâna a început în urmă cu 21 de ani ca o joacă între prieteni, muzicieni plecaţi din România, care s-au întors şi au cumpărat aici case şi terenuri. Primele concerte au avut loc în curtea unui han, însă după ce festivalul a căpătat amploare, s-a mutat în Poiana Lupului unde are loc şi astăzi.

"Pentru mulţi este şi un concediu binevenit în care ziua poţi face drumeţii, baie, iar seara să te hrăneşti cu cultura pe care o emană scena, unde evoluează atâtea şi atâtea mari vedete", a spus Marius Giura, organizatorul Gărâna Jazz Festival.

De-a lungul celor 21 de ani, pe scena festivalului au urcat nume grele ale jazzului mondial, mulţi câştigători de premii Grammy, artişti care au influenţat acest gen muzical.

"E un festival senzaţional, cu un public pe măsură, iar faptul că a rezistat 21 de ani e minunat", susţine Vasil Hadzimanov, artist.

Publicul vine pentru atmosfera care se creează şi pentru prieteniile care se leagă aici.

"Este o mână de oameni pe care nu-i vezi oriunde, adică nişte oameni foarte frumoşi şi foarte faini, adunaţi pentru un scop unic, de a asculta o muzică foarte bună."

"E frumos, ne place atmosfera şi muzica este cu adevărat deosebită."

"Este a doua ediţie la care participăm noi şi cred că este tot mai încărcat de spiritualitate, cultură, de atmosferă bună."

Festivalul de la Gărâna nu înseamnă doar muzică, ci şi natură, distracţie şi peisaje de neuitat. Parcul Naţional Semenic are câteva lacuri de o frumuseţe rară, unde turiştii se pot relaxa după lungile seri de concerte.

"Fiind în zonă, ne ajută şi pe noi, adică cei de pe lacul Văliug. Vorbesc de hotelieri, de cei care avem pontoane. Turismul a evoluat foarte mult aici în ultimii 4-5 ani de zile", a observat Cătălin Radu, administratorul unui complex de agrement.

Fanii înfocaţi ai festivalului de jazz de la Gărâna nu concep o altă variantă de cazare în afara cortului sau rulotei. Poienile din jurul scenei principale sunt pline de turişti, unii dintre ei nelipsiţi de la vreo ediţie.

"Am ales Gărâna acum 10 ani, tatăl meu ştia de Gărâna că este locul în care vin cei mai mari muzicieni ai jazz-ului."

"Depinde de vreme. Deci acum cred că o să fie frumoasă experienţa. Nu văd de ce am merge la pensiune, pe care trebuie să o rezervăm din iarnă, deci e prea complicat."

Ultima zi a festivalului de jazz de la Gărâna, ediţia 2017, a programat un concert extraordinar. Pe scena principală a urcat, printre alţii, John Scofield, un muzician american, câştigător a trei premii Grammy.

Reporter/Operator: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri