Ghiozdanul greu, pericol pentru spate

Data publicării:
ghiozdan-45849

Fiecare zi de cursuri începe pentru micii elevi cu drumul spre școală cu ghiozdanul în spate. Energia specifica varstei e temperata de kilogramele de caiete, manuale si rechizite pe care le poarta in spate. Deși un elev de 25-30 de kilograme nu are voie să puna in ghiozdan mai mult de 3 kilograme, școlarii țin în spate genti care cantaresc dublu, chiar si 6 kilograme.

O dovedeste un experiment facut de Digi24 Oradea la o scoala din oras. Am luat la intamplare un elev si am cantarit ghiozdanul in care a indesat blocul de desen, penarul, cariocile. portofoliul, culegerea, manualul și doua caiete.

Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea

"Dupa cum bine se poate vedea acest ghiozdan cântarește 5 kilograme. Este greutatea pe care trebuie sa o suporte Cristi un elev de doar 10 ani cu o greutate corporala de 30 de kg în fiecare dimineața. Asta deși medicii au recomandat ca greutatea unui ghiozdan sa fie doar 10 % din greutatea corporala a elevului."

Nu e de mirare ca multi obosesc foarte repede.

dr. Gheorghe Farago - medic primar ortoped

"Undeva peste 3 kilograme gata nu mai poți sa îi încarci coloana pentru ca se va devia vicios."

Devierea coloanei sau scolioza apare fie din cauza poziției neadecvate în banca, fie din cauza greutaților foarte mari care înclina spatele. În timp apar durerile de coloana și artrozele.

dr. Gheorghe Farago - medic specialist ortoped

"Ce face cel mai des purtarea ghiozdanului pe un singur umar iar aici apare devierea scoliatica."

Simona Feier - învățătoare

"Sunt grele sigur ca trebuie sa lucram din culegeri, fiind clasa a patra avem și alte reviste, avem și boxe unde sa mai lasam culegerile."

Singurii elevi scutiți de purtarea unui ghiozdan greu sunt cei care urmeaza o școala cu program prelungit.

Maria Duma - învățătoare

"Au în banca manualele de dimineața și le depoziteaza în dulapioare, în sertarele pe care le avem și nu necesita zilnic sa își aduca alte manuale, alte caiete la școala."

Pentru îndreptarea coloanei medicii recomanda exercițiile de gimnastica, înotul, atletismul și dansul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri