Sari la conținut

Grădina de la bloc, cu pagină pe Facebook

Altădată plin de buruieni şi gunoaie, terenul din faţa unui bloc din Oradea a fost transformat într-un adevărat rai al florilor. A fost nevoie de implicarea unei pensionare care a plantat în zonă zeci de soiuri, unele rare. Acestea înfloresc, pe rând, din ianuarie până toamna târziu. Grădina are dedicată chiar şi o pagină pe o reţea de socializare, unde poate fi admirată de internauţi.

În fiecare dimineaţă, Maria Dochia iese în grădina pe care a amenajat-o în faţa blocului. Din 2014, de când a plantat primele flori, nu trece zi în care să nu-şi îngrijească micul colţ de rai.

"Am o satisfacţie deosebită să mă ocup de această grădiniţă, îmi dă energie. Pur şi simplu, când cobor sau dimineaţa când deschid geamul şi văd plin de culoare, mă încarc pur şi simplu cu energie."

Chimistă de profesie, pensionara de 61 de ani a luat lecţii de grădinărit de pe internet. Aşa a învăţat să îngrijească zecile de soiuri de flori care înfloresc de cum începe anul până toamna târziu. A plantat de la ghiocei, trandafiri şi lavandă, până la flori rare.

"Gladiola stelată se numeşte această floare şi am plantat-o în primăvară, în martie, aprilie. Şi are un miros deosebit", spune Maria Dochia. Doamna îşi aminteşte cum a început totul: "Vedeam la blocuri aranjat cu flori. Am zis: Măi, şi eu pot să fac aşa ceva! Am pus în primul an vreo zece trandafiri, am mai cumpărat flori, am pus şi de atunci tot pun."

Vecinii apreciază transformarea locului din faţa blocului.

"Înainte numai buruieni şi toate prostiile. Aici e o grădină acum, o grădină adevărată!"

"Minunat, minunat e! O admirăm tare mult pe vecina noastră, enorm de mult munceşte."

Grădina a ajuns vedetă şi pe internet. Fiica doamnei Dochia a creat o pagină pe o reţea de socializare, unde postează frecvent fotografii cu florile îngrijite de mama sa.

"Ei îi tot trimiteam poze să vadă cu ce mă ocup şi când a văzut a zis: "Mami, asta merită să pun pe Facebook!" Eu, cum nu am pagină, ea a făcut o pagină, dar pe care eu răspund", spune Maria Dochia.

Pe lângă flori, pe cei aproape 150 de metri pătraţi de teren, femeia a plantat şi un tei şi un pom care în curând va rodi.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş