Gratuit, dar neinteresant

Data publicării:
stirea 205 20cancer-46370

Anul trecut, ministerul Sănătății a alocat 50 de milioane de lei pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau în cazul a 200 de mii de femei din toată țara. Direcțiile de sănătate publică au împrățit mii de pliante, în cutiile poștale, prin care anunțau începerea acestui programului de screening gratuit. Cu toate acestea, la nivel național doar 40 de mii de femei au trecut pe la cabinetele medicilor de familie. Un număr mic, spun specialiștii, care devine şi mai mic dacă în raportăm la judeţul Bihor. Aici, doar 3.000 de femei au ales să-și facă gratuit testul PapaNicolau de depistare a cancerului de col uterin.

dr. Zoia Bitea - directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Bihor

„150 de mii de femei, acesta este numărul eligibil pentru ceea ce stipulează ordinul de ministru. Până acum s-au prezentat, din păcate, doar 3.000 de femei"

În contradicţie cu atitudinea doamnelor, medicii de familie sunt din ce în ce mai interesați de promovarea și înscrierea în programul de screening. În Bihor, 260 din cei 330 de medici de familie s-au înscris în program.

dr. Eva Vajda - președintele Asociației Medicilor de Familie

„Este timp ca să luăm și să trimitem toate femeile din grupa de vârstă 25-64 de ani, pentru testare Babeș-Papanicolau și bineînțeles, va ajunge toată lumea să-și facă acestă testare"

În tot judeţul trăiesc 150 de mii de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, care ar putea beneficia de programul de screening finanţat de Ministerul Sănătăţii. Direcțiile de Sănătate Publică din ţară trebuie să testeze, în următorii cinci ani, nu mai puțin de șase milioane de femei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri