Greenpeace: Poluare cu resturi animale pe Someș, în judeţul Satu Mare

Data actualizării: Data publicării:
Greenpeace prelevare probe Somes2

Deversări periculoase în râul Someș, în judeţul Satu Mare. Este semnalul de alarmă tras de ecologiştii de la Greenpeace. Aceştia au stabilit că râul este contaminat în dreptul localității Vetiș şi bănuiesc că o fabrică de procesare a cărnii din zonă deversează reziduuri animaliere în cursul de apă. Organizația internațională a sesizat autoritățile care anunță controale.

Greenpeace prelevare probe Somes2
Greenpeace prelevare probe Somes2

sursă: Greenpeace

"Chiar în spatele meu se află fabrica de procesare a cărnii căreia Greenpeace îi aduce grave acuzații de poluare a râului Someș. Potrivit acestora, conducta care iese din incinta fabricii traversează în linie dreaptă câmpul până pe malul râului, acolo unde sunt deversate reziduurile", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea

După ce a primit o sesizare potrivit căreia râul Someș ar fi poluat de o firmă din zonă, o echipă Greenpeace formată din experți din Ungaria, România și Slovacia a decis să investigheze acest caz. La începutul lunii, au fost prelevate probe de apă din trei locuri din zona indicată, dar şi din aval, în Ungaria. Mostrele au fost analizate la un laborator din ţara vecină, acreditat la nivel european.

"S-au întors de curând rezultatele de la acest laborator și, practic, acestea confirmă faptul că apele reziduale sunt contaminate cu resturi animale, cu materii fecale, sânge, grăsime. Prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică", susţine Patricia Pușchilă, directorul executiv al Greenpeace România.

Potrivit reprezentantilor Greenpeace, probele de laborator au relevat faptul că numărul de colonii de bacterii este de 30 de ori mai mare decât în mod obişnuit.

"Dincolo de aceste mirosuri, şi analizele microbiologice şi chimice au confirmat prezenţa unor substanţe toxice, periculoase. Apa este poluată în mod continuu", a declarat Gergely Simon, expert Greenpeace Ungaria .

În comuna Vetiș, situată în vecinătatea locului în care sunt deversate reziduurile, oamenii se feresc să vorbească. Cei mai mulți dintre ei lucrează la fabrica acuzată că poluează râul Someș.

"- În râul Someș, da, normal, că totul merge acolo, deci așa știu.
- Și e normal?!
- Acum, vă dați seama, eu nu sunt competentă pentru așa ceva, să vă spun care este normal. Multe nu sunt normale…", spune o localnică.

Sesizați de cei de la Greenpeace, reprezentanții Gărzii de Mediu Satu Mare susţin că respectiva conductă este legală, cu condiția ca deversarea apelor uzate în Someș să respecte parametrii impuși de legislație.

"Conform buletinelor de analiză de anul trecut, s-au dat avize, s-au prezentat toate monitorizările, nu s-au identificat depășiri ale indicatorilor reglementați", a precizat Vasile Fănățan, comisar-şef Garda de Mediu Satu Mare.

Contactati de reporterii Digi24, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare au anunțat că vor ieși cu o poziție oficială abia zilele viitoare. Conducerea fabricii de procesare a cărnii a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri