Greu cu colectarea selectivă. Doar 10% din deşeurile din Oradea sunt adunate separat

Data publicării:
colectare selectiva

Asociaţia "Lacu Roşu" este prima din Oradea care a ales să închidă tomberoanele într-o incintă cu interfon.

"Am încercat închiderea lui cu lacăt, nu a dat rezultate, lacătul se rupea şi aşa am montat interfonul tip scară de bloc, accesat cu cartelă", explică Vasile Bologa,preşedintele Asociaţiei de Proprietari "Lacu Roşu" din Oradea.

Sistemul nu permite accesul decât celor care locuiesc în blocurile din apropiere. La ieşire trebuie folosită aceeaşi cartelă, astfel că orice musafir nepoftit care reuşeşte cumva să ajungă înăuntru va rămâne captiv.

O dată protejate tomberoanele, locatarii nu mai pot invoca niciun motiv ca să nu colecteze selectiv gunoiul.

"Pe cât posibil încercăm să colectăm selectiv."

"Pentru noi facem dacă facem, materialele se mai refolosesc şi în alte scopuri."

În Oradea, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor a fost introdus în 2010. Acum sunt reciclate aproape 10 procente din gunoiul aruncat de populaţie.

"În municipiul Oradea lunar se transportă la haldă circa 2700 de tone; din această cantitate se colectează selectiv aproximativ 270 de tone", spune Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Primăriei Oradea.

Directive vs. mentalitate

Conform directivelor europene, până în 2015 în fiecare localitate din România trebuie să existe un sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Destul de greu, mai ales la sate, unde mentalităţile sunt greu de înfrânt.

"Ce înseamnă colectarea selectiva deşeurilor? ....pfuuuuuu..."

"Ce înseamnă....păi scăpăm de el. Cum? Cum putem."

Am încercat un experiment şi am vrut să vedem câte persoane au folosit într-un sfert de oră containerele pentru hârtie şi plastic, dintr-o comună de lângă Oradea. Răspunsul: nimeni.

Iar situaţia nu este singulară. Astfel, e greu de crezut că în 2015 românii vor ajunge să recicleze minimum 15% din deşeuri, şi 50% în 2020.

Şi pentru că uneori numai sancţiunile responsabilizează, de la 1 septembrie orădenii vor plăti amenzi cuprinse între 500 şi 2000 de lei dacă nu învaţă să selecteze materialele reciclabile. 

Că amenzile ar putea fi o soluţie este demonstrat de cazul Belgiei, unde un localnic este sancţionat cu 100 de euro dacă amestecă gunoiul. Astfel, gradul de colectare selectivă a deşeurilor în această ţară a ajuns la 94%.

Reporter: Andrea Crişan
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri