Sari la conținut

Greva în sănătate | La spitalul județean din Baia Mare s-au eliberat doar 30% dintre numere

A fost grevă generală și marţi dimineață în unităţile medicale din Maramureș. La Spitalul Județean din Baia Mare, spre exemplu, ghișeele de eliberare a numerelor s-au deschis cu trei ore întârziere și, chiar și așa, nu toți pacienții au reușit să obțină o programare. Imediat după prânz însă greva a fost suspendată temporar, ca urmare a promisiunilor primite de sindicaliștii Sanitas din partea guvernanților.

Greva generală începută luni la spitalul județean din Baia Mare a continuat și astăzi. La ghișeele unității medicale s-au eliberat doar o treime din numerele care se elibereaza în mod normal într-o zi.

"S-au dat doar 30% din programări. Exemple: la Ortopedie din 24 am eliberat 8 numere, la ORL din 20 am eliberat 6 numere și tot așa", spune Monica Dobra, registrator medical principal la Spitalul Județean din Baia Mare.

Femeia lucrează în Spitalul Județean din Baia Mare de 21 de ani și are un venit lunar net de aproximativ 1.400 de lei. "Salariile că sunt destul de mici, sporurile nu s-au acordat de câteva luni și condițiile de muncă sunt destul de grele vizavi de bolnavi, care sunt destul de nemultumiți și se revarsă asupra noastră."

"Regretul nostru este mare, sincer vă spun. Nu mi se pare normal, dar în aceeaşi situaţie suntem şi noi, cadrele medicale; dacă pacienţii se plâng de neajunsurile acestui sistem, acelaşi lucru îl putem spune şi noi", susţine Cristina Turda, preşedintele Sanitas Baia Mare

Ca urmare a promisiunilor primite, sindicaliștii Sanitas au anunțat - imediat după prânz - că renunță temporar la grevă. În cazul în care promisiunile de majorare a salariilor din Sănătate nu vor deveni lege, greva generală va fi reluată săpămâna viitoare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa