Sari la conținut
News Alert

Grevă japoneză în administrația din Oradea. Funcționarii cer acordarea tichetelor de masă și mărirea salariilor cu 10%

La fel ca și colegii lor din țară, funcționarii din Oradea au purtat pe braț o banderolă albă. Au atras atenția că angajații din administrația publică locală au rămas cu cele mai mici salarii, care diferă de la o instituție la alta, deși ar trebui să fie identice.

"Salariul mediu al funcționarilor este între 1000 și 1300 de lei, ceea ce în ziua de azi e prea puțin ca să poți plăti toate cheltuielile utile. Tichetele de masă nu le-am primit din 2010, când au fost suspendate", acuză Judith Kiss, liderul sindicatului Forum al CJ Bihor.

"- Ar trebui să fie mai mare decât în prezent, pentru că e chiar la limită existenței.
- Cu cât ar trebui să fie mai mare?
- Cu 3-400 de lei mai mare", consideră Alina Serban, consilier în cadrul Primăriei Oradea.

Funcționarii spun că forma aleasă pentru a-și face cunoscute revendicările nu le afectează activitatea.

"Această grevă este una de tip japonez, însemnând că fiecare angajat își face treaba, doar că trage un semnal de alarmă prin purtarea acestei banderole albe pe mână", spune Horia Carțiș, directorul de cabinet al președintelui CJ Bihor.

"Prin această grevă noi dorim să se soluționeze obținerea tichetelor de masă precum și punerea în aplicare a legii 284/2010, legea salarizării unitare", explică Ioana Iencuț, prim-vicepreședintele sindicatului Civica din Primăria Oradea.

Funcționarii spun că nu au primit nici prima de vacanță introdusă în 2014. Șefii instituțiilor susțin că nu pot aloca bani din bugetul propriu pentru ridicarea salariilor funcționarilor și că e nevoie de o lege în acest sens.

"Fiecare autoritate locală a încercat și a uzat de toate mijloacele pentru a asigura propriilor angajați, dacă nu parte de salarizare, elemente în compensație. Azi, din păcate, depindem de acea lege națională pentru a putea atinge un nivel minim de salariu", atrage atenţia Eduard Florea, managerul public al Primăriei Oradea.

Dacă revendicările nu vor fi ascultate, sindicaliștii vor organiza un miting la București la sfârșitul lunii mai, iar în toamnă ar putea fi declanșată greva generală în administrație.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş