Grevă şi nu prea în spitalele din Oradea. Majoritatea medicilor şi asistentelor nu a oprit lucrul

Data publicării:
greva

Cei mai mulţi dintre medicii, asistentele şi infirmierele din Bihor au refuzat să ia parte la acţiunile de protest. S-au limitat să-şi manifeste solidaritatea cu restul colegilor din ţară prin afişe puse pe uşile unităţilor sanitare.
Explicaţia a oferit-o Sorin Crăciun, liderul de sindicat Sanitas Bihor: "Sunt foarte multe probleme în ziua de luni, în foarte multe spitale, la această oră se administrează medicaţia pacienţilor şi nu ne permitem să oprim pentru două ore."

Deşi se declară revoltaţi de situaţia din sistemul sanitar, medicii de la secţia de pneumoftiziologie a spitalului municipal Oradea nu au intrat în grevă.


"Casa nu dă bani, casa nu are bani şi nu finanţează toate serviciile într-un mod adecvat", spune dr. Lavinia Davidescu, medic primar pneumolog. "Nu ştim cum se va putea lucra în condiţiile noilor norme şi subfinanţării sistemului sanitar."

În schimb, pe secţiile de ortopedie şi chirurgie ale spitalului judeţean din Oradea au fost tratate numai urgenţele în cele două ore de grevă de avertisment.

Adriana Vladu, asistentă şefă la blocul operator chirurgie al Spitalului Judeţean Oradea: "Ajungem la grevă în momentul în care nu mai găsim o altă soluţie. Cele mai mari probleme sunt la legea salarizării, dorim foarte mult acel contract colectiv de muncă pe ramură sanitaraă, care ne ajută foarte mult şi ne sprijină foarte mult." 00:09:25

Deşi au aşteptat zeci de minute pe holurile spitalului, pacieţii au fost de partea greviştilor.

Sindicaliştii şi medicii spun că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, pe 28 noiembrie, vor declanşa greva generală.

reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri