Grexit: bursa din România resimte criza din Grecia

Data publicării:
bursa

"A început ședința de tranzacționare, deocamdată volumele sunt destul de reduse, societățile au o evoluție stabilă."

Debutul calm al şedinţei de tranzacţionare de azi vine după ce luni Bursa de la București a scăzut cu 1,7%. Brokerii sunt de părere că acesta este un semn că situaţia din Grecia îi poate afecta, chiar dacă într-o măsură mai mică, şi pe investitorii din România.

"Posibilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată, precum și situația acesteia în Uniunea Europeană au determinat scăderi inclusiv pe piața românească, dar avem o situație destul de bună comparativ cu piețele externe, care au avut minusuri mult mai agresive", a remarcat Alina Silaghi, broker.

Au fost investitori care şi-au luat măsuri de prevedere ca să nu fie afectaţi de criza elenă.

"În urmă cu o lună am lichidat o parte din portofoliu, pentru că este o perioadă de înaltă volatilitate, din cauza acestor factori externi macroeconomici. Riscurile sunt doar temporare din punctul meu de vedere și speculează factorul psihologic și anume diminuarea valorii portofoliului cu sume care pot depăși 10-20%", explică Vlad Sarca, investitor.

Şi leul a fost afectat de tot mai discutata ieşire a Greciei din zona Euro. Moneda naţională a înregistrat cele mai mari scăderi dintre monedele statelor est-europene. Luni, un euro era cotat la 4,49 de lei, faţă de 4,45 de lei - săptămâna trecută. Astăzi leul şi-a mai revenit în faţa monedei euro, care a ajuns la o cotaţie de 4,47 de unităţi. Specialiştii în economie susţin că În cazul unui Grexit, cotaţiile valutare vor fi afectate, iar deprecierea leului va fi chiar şi de 5%.

"Ungaria, Polonia, Cehia au legăturile cele mai semnificative cu zona euro. Din acest punct de vedere, România nu este la fel de afectată, dar riscul contagiunii se va resimți și în ceea ce privește moneda. Banca Națională ar putea să intervină, cu siguranță va face acest lucru", consideră Anca Dodescu, profesor de economie.

Cele mai mari patru bănci din Grecia dețin aproximativ 12% din activele bancare românești. Ele sunt prezente pe piața locală prin intermediul Alpha Bank, Piraeus Bank România, Bancpost și Banca Românească. Bancherii dau asigurări că acestea nu vor fi afectate de Grexit.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrișcău

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri