Gropile, semnalizate luminos. Nerespectarea noii prevederi aduce amenzi de până la 12.500 de lei

Data publicării:
gropi

O groapă săpată pentru lucrări la rețeaua de gaze, pe o stradă din Capitală, i-a fost fatală polițistului Bogdan Gigină. El a murit în timpul serviciului după ce a căzut cu motocicleta. Accidentul din 20 octombrie 2015, când agentul a căzut cu motocicleta, a ridicat mari semne de întrebare în rândul colegilor săi. Astfel s-a ajuns la modificarea legii privind lucrările pe drumurile publice.

"Dacă până în 2000 Poliția era cea hotăra la care lucrări este obligatorie această semnalizare, cu apariția acestei legi la toate lucrările care se execută pe timpul nopții este obligatorie această semnalizare cu lămpi de culoare galbenă intermitentă sau lămpi montante în cascadă. Această semnalizare trebuie asigurată de cel care efectuează lucrarea", a precizat comisarul-șef Silviu Popa, șeful Biroului Drumuri Naționale Bihor

Noutatea apare în legea pentru modificarea articolului 33, alineatul 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului 195/2002. Legea a fost publicată în 13 mai, în Monitorul Oficial. Că această schimbare era absolut necesară o recunosc și șoferii care întâlnesc sute de obstacole pe drumurile din țară.

În Bihor, de exemplu, o groapă de aproape de patru metri a devenit un adevărat pericol.

"Orice vine poate intra liniștit noaptea în ea. Mi s-ar părea să pună, să o atenționeze mult mai repede, să pună un semafor pe o perioadă, cât sunt aceste lucrări aici. Iar acei doi bolovani cred că mai rău îți face decât să te ajute la ceva."

Groapa aflată pe drumul județean 792 A, între Miersig și Leș, nu este semnalizată așa cum prevede legea.

"Foarte periculoasă! Conduc din '82, dar îi foarte periculoasă. Nu știu de ce nu semnalizează că o să moară cineva aici."

"Accident clar, sigur se va întâmpla dacă... deci nu e ok. E curbă, nu e semnalizat mai din timp. Ar trebui semnalizat."

În Baia Mare pericolul îi pândește pe șoferi chiar în centrul orașului. Podul Culturii, unul dintre cele mai vechi din oraș, se află în reabilitare, iar semnalizarea lasă de dorit.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Lucrarea din spatele meu este semnalizată cu panouri rutiere care indică îngustarea drumului pe o singură bandă. Pe timp de noapte însă, acest lucru nu va fi suficient. Conform modificării legislative, șoferii trebuie avertizați și prin semnale luminoase de obstacolul care le apare în cale."

"Ar trebui obligatoriu să fie semnalizate și luminos. Categoric! Dar... cam lasă de dorit treaba asta, sincer!"

"Foarte bună, foarte bună!..din prisma în care s-au întâmplat foarte multe accidente."

Nerespectarea legii atrage amenzi cuprinse între 21 și 100 de puncte. Sancțiunile sunt usturătoare dacă ne gândim că un punct de amendă echivalează cu 125 de lei.

Reporteri: Diana Grad, Izabela Jurasko
Operatori: Constantin Gheorghiță, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri