Grupuri de români din diaspora au venit acasă, de Centenarul Marii Uniri

Data actualizării: Data publicării:
diaspora Bors6

Primii români care au venit acasă din străinătate pentru a celebra Marea Unire au intrat în țară vineri seară. Au fost întâmpinați de un grup de orădeni în vama Borș, de unde au plecat mai departe spre Alba Iulia. Acolo au participat la ceremoniile organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

"- Europa e cu noi, Europa e cu noi!
- Salut, dragule! Hai să te pup!
- Ce faci?
- Bine, iaca încerc să nu tremur prea tare. Tu ce faci? Să trăiești, bine ați venit!"

Primii români care au trecut granița au fost întâmpinați în vama Borș de aproximativ 20 de orădeni, cu steaguri și pancarte cu mesaje pro-europene și antiguvernamentale.

"Am venit să le spun un ”Bine ați venit înapoi acasă!” și sper să ne dea o mână de ajutor ca să scăpăm de cel mai rușinos, cel mai nemernic, cel mai analfabet, cel mai mișel și lista continuă cu ceea ce doriți dumneavoastră să adăugați, guvern din istoria României", a spus o orădeancă.

"Noi suntem, acum, primii din Anglia. Avem mașini din Elveția cu noi, avem din Luxemburg, din Belgia este o mașină, din Austria. Mașinile de Italia (...) sunt blocate, e un accident în Budapesta și sunt în urmă cu trei ore", a precizat Mario Mocan, liderul grupului Diaspora Europeană.

"Ei sunt români, tot ca noi. Majoritatea dintre ei au plecat din țară și au lăsat în urmă familii, prieteni, cunoștințe. S-au dus pentru o viață mai bună unde s-au dus și s-ar întoarce în țară nu numai pentru o viață mai bună, ci și pentru un stat care să-i respecte", susține Sebastian Duma, președintele organizației Oradea Civică.

Aproape 30 de mașini din diaspora au mers spre Alba Iulia. Printre cei care s-au întors acasă sunt și români care au participat la protestul din 10 august.

"Oribil! Toată lumea știe cât de oribil a fost. Sper ca de data asta când ajungem acolo, să fim înțeleși că noi nu venim cu scandal, cu treburi din astea, noi venim să sărbătorim pur și simplu 1 Decembrie", a explicat unul dintre românii din diaspora.

"Eu sunt unul dintre răniții de la mitingul din 10 august. Așteptăm să vedem cum se spală politica și după aceea, în baza la cum se spală politica pe mâini, așa o să avem dreptate sau nu."

diaspora Bors6
diaspora Bors6

Românii din străinătate au declarat că de acestă dată nu vin în țară pentru a protesta, ci pentru a se bucura împreună de Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia.

"Nu există protest de Ziua Națională! Nu confundăm politica cu istoria. Noi suntem români, am venit să ne cinstim eroii, înaintașii noștri și facem asta pentru urmașii noștri, pentru copiii noștri."

"Mergem să sărbătorim Centenarul; am zis că e pentru prima dată când venim în țară să sărbătorim ceva. Lăsăm sau dăm uitării protestele pentru ziua de 1 Decembrie, pentru că noi credem că ar trebui să fim uniți măcar pe 1 Decembrie, pentru Centenar", a declarat Mario Mocan, liderul grupului Diaspora Europeană.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri