Sari la conținut

Gunoi îngropat cu buldozerul în Apuseni. Comisarii de mediu au amendat cu 100.000 de lei primăria din Budureasa

Amendă record pentru o primărie din Bihor, acuzată că a acoperit cu buldozerul gunoaiele aruncate în Parcul Natural Apuseni. Nu mai puțin de 100 de mii de lei vor fi nevoiți să plătească edilii din Budureasa pentru că au ascuns astfel deșeurile. Comisarii Gărzii de Mediu au în vizor și alte primării din zonă, care au făcut același gest.

În urma mai multor sesizări, autorităţile de mediu au făcut verificări şi au constatat că mai multe zone ale Parcului Natural Apuseni au fost transformate în adevărate gropi de gunoi.

"Am rămas neplăcut surprins de ceea ce am găsit în zona şesului Padiş şI nu numai: am găsit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deşeuri", a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Responsabilii zonei, edilii comunei Budureasa, au primit un termen de 30 de zile să ecologizeze zona. Cum au înţeles aceştia să facă lucrările s-a dovedit un dezastru şi mai mare.

"Au colectat o mică parte din deşeuri, celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru. S-a intervenit antropic cu excavatoare; se şi poate vedea cum s-a spart dolina. Suntem într-o zonă de protecţie integrală, o zonă în care efectiv nu se poate interveni antropic sub nici o formă", a relatat Robert Szep.

Reprezentanţii primăriei Budureasa recunosc că au folosit un excavator.

"Într-adevăr, contract de salubrizare din alte mandate nu a fost încheiat, noi acum am depus documentaţia. Situaţia se moşteneşte de câţiva ani buni, din iresponsabilitatea oamenilor", spune Ionel Lucan, referent în cadrul Primăriei Budureasa.

Acum, încearcă să remedieze problema: "O să luăm următoarele măsuri: o să punem afişiere, panouri de informare a cetăţenilor să nu se mai arunce deşeuri. O să venim să refacem dolina cât se poate."

Asta nu-i va scăpa însă de amenzile usturătoare anunţate de comisarii de mediu.

"Primăria Budureasa va fi sancţionată contravenţional cu o amendă de 100 de mii de lei. De asemenea, primăriile care deţin în proprietate terenurile afectate vor fi sancţionate contravenţional cu amenzi de 60 de mii de lei", a anunţat Daniela Drăcea, comisar în cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu.

Comisarii Gărzii de Mediu continuă în aceste zile controalele în regiune. Ei încearcă să identifice primăriile responsabile pentru fiecare loc unde au fost găsite gunoaie şi ameninţă cu noi amenzi, dacă deşeurile nu dispar din peisaj.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves