Sari la conținut
News Alert

Gunoiul aruncat în râuri, la control. Funcţionarii mai multor instituţii verifică toate cursurile de apă din Bihor

Ieșiți pe teren, zeci funcționari de la mai multe instituții verifică dacă primăriile respectă legislația de depozitare a deșeurilor și dacă gunoaiele sunt aruncate în locuri nepermise. Problemele nu au întârziat să apară. Inspectorii au descoperit că unele cursuri de apă au fost transformate de localnici în gropi improvizate de gunoi.

"Până în prezent au fost identificate depozitări de deșeuri compacte, cât și depozitări răzlețe", susţine Monica Crișan, comisar al Gărzii de Mediu Bihor.

"De cele mai multe ori sunt sufocate de peturi, pungi; întâlnim depozite de moloz și depozite de rumeguș", a observat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de apă Crișuri.

"Pe unele râuri din Bihor gunoaiele sunt atât de numeroase încât în combinație cu resturi vegetale pot forma baraje care obturează cursurile de apă și pot duce la revârsări ale râurilor", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Localnicii au încercat să identifice vinovații pentru această situație.

"De la comercianți, ei le dau din saci și normal când vine apa mare, cursul, merge mai departe."

"Presupun că din neglijența noastră a tuturor, mai mult sau mai puțin."


Alții acuză lipsa de fermitate a autorităților, care nu aplică sancţiuni. Amenda pentru o persoană surprinsă că aruncă gunoiul în apă este cuprinsă între 3 mii și 6 mii de lei. În cazul unei primării sau persoane juridice sancțiunile ajung la 50 de mii de lei.

"- Autoritățile nu-și fac datoria.
- În ce sens?
- Mă: te-am prins, te execut!"

Primarul orașului Nucet, Costel Sîrghie, a recunoscut că nu aplică amenzi din motive... electorale.

"- Nu poți să mergi să-l amendezi într-un oraș de 2-3 mii de locuitori în campania electorală pe om, pentru că zice: "Ce faci cu mine? Nu te mai votez!"
- Ați dat anul acesta sancțiuni pentru cei care aruncă deșeuri?
- Nu, nu am dat!"

În schimb, pentru a curăţa albia Crişului Băiţa edilii din Nucet apelează la persoanele care primesc ajutor social şi la angajaţii primăriei. Oraşul are un sistem de gestionare a deşeurilor, realizat din fonduri europene.

Reporte: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță