Hepatita A | Număr dublu de cazuri în Bihor față de 2017

Data actualizării: Data publicării:
spital doctor hepatita

Hepatita virală A afectează tot mai multe persoane în Bihor. Peste 540 de cazuri au fost confirmate în acest an în județ. Sunt de două ori mai multe decât în 2017, arată statistica Direcției de Sănătate Publică Bihor. Cei mai afectați sunt copiii.

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Bihor, anul trecut în județ au fost confirmate 284 de cazuri de hepatită virala A. În 2018, în schimb, au fost înregistrate nu mai puțin de 547 de îmbolnăviri, dintre care 280 în mediul rural.

Cele mai multe cazuri, adică 144, au fost semnalate în acest an în Săcuieni. Hepatita virală A a afectat și 86 de persoane din Săcuieni, 36 din Ortiteag și 34 de orădeni. Acestora li se adaugă 31 de bolnavi din Tinca și 22 din comuna Lăzăreni.

Primele trei grupe de vârsta cele mai frecvent afectate sunt în ordine: copiii între 5-9 ani: 265 cazuri; grupa de vârsta 0-4 ani: 105 cazuri și cei cu vârsta cuprinsa între 10 și 14 ani: 73 cazuri.

În prezent, în Bihor mai sunt active 12 focare. Este vorba despre orașul Aleșd, unde sunt consemnate 200 de cazuri, Tinca - 28 de cazuri, dar și Lăzăreni, Rontău, Tămașda, Tășad, Sântelec, Suplacu de Barcău, Fonău, Ineu și Ghiorac. În Oradea, pe strada Voltaire sunt confirmate 11 îmbolnăviri.

Hepatita virala A este o boala contagioasă acută, care apare în focare epidemice sau epidemii, mai frecvent în rândul copiilor și tinerilor. Se manifestă prin stare generală alterată, oboseală, indispoziție, dureri de cap, grețuri și dureri abdominale.

Poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă și prin vaccinare. În cazul apariției oricăror suspiciuni de boală este recomandată prezentarea la medic.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri