Sari la conținut
News Alert

Horia Colibăşanu şi povestea cuceririi Everestului

"A fost cea mai dificilă expediţie din cariera mea - fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor." Astfel caracterizeză ascensiunea pe Everest alpinistul timișorean Horia Colibăşanu, cel care anul trecut a cucerit cel mai înalt munte de pe Pământ. Marţi, alpinistul le-a vorbit orădenilor despre experienţele de până acum şi le-a prezentat imagini suprinse pe cei mai înalţi munţi din lume.

Anul trecut, într-un efort extraordinar în care nu a avut parte de ajutor, alpinistul Horia Colibăşanu a pus steagul României pe Vârful Everest. Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a fost stabilit la aproximativ 8300 de metri.

"A fost o expediţie mai dificilă decât ce am făcut până acum dar a însemnat o performanţă pentru România a fost prima ascensiune fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Am avut nevoie cam de ultimii mei 15 ani de experienţă”, a dezvăluit Horia Colibăşanu.

Cele mai importante ascensiuni ale alpinistului timișorean sunt pe masivele Annapurna, K2 și Dhaulagiri, aflați în primii cinci munți "mortali" din lume. Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul lui Horia Colibășanu, care își dorește să urce pe toate cele 14 vârfuri din această categorie.

"Am încercat să măresc puţin durata şi intensitatea antrenamentelor pentru a încerca anul acesta o rută nouă în Himalaya. Ar însemna o realizare de nivel mondial şi care încă în România nu s-a reuşit."

Expunerea lui Horia Colibășanu a avut loc în cadrul Galei "Expediţia - chemare în necunoscut". Timp de trei zile, 15 alpiniști români își descriu experiențele în fața auditoriului din Aula Magna a Universității din Oradea.

"Prezentări de activităţi outdoor, culminând cu adevărate expediţii, pentru că sunt expediţii pe vârfuri de peste 8000 de metri sau în condiţii cu totul deosebite.Vin şi îşi prezintă filmuleţele făcute acolo, povestesc, uneori aduc chiar echipamente de expediţie”, a declarat Dorin Chiş, organizator.

Ultimele discuții au avut loc miercuri seara.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş