Imagini 3D ale pasajelor de 111 milioane de lei care vor schimba traficul din Centrul Civic al Oradei

Data actualizării: Data publicării:
pasaje centrul civic Oradea

Imagini în premieră cu pasajele subterane care vor fi construite în centrul civic. Primăria Oradea a accesat luni 111 milioane de lei, din fonduri europene, pentru realizarea acestui proiect de infrastructură, cel important din oraş. Pe lângă pasaje, vor fi amenajate și zone pietonale, piste pentru biciclişti şi benzi destinate transportului în comun.

Proiectul realizat cu bani europeni în cea mai aglomerată zonă a Oradei nu va însemna doar construirea a două pasaje subterane, ci reorganizarea întregului trafic din acest perimetru.

„Traficul de pe cel mai aglomerat bulevard va fi mutat în subteran, iar această zonă din Centrul Civic va deveni pietonală, care va lega Cetatea Oradea de Piaţa Unirii”, a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

„Foarte binevenită, pentru că vor ajuta la fluidizarea traficului, şi-aşa este o zonă în care se formează ambuteiaje”, susține un șofer.

„Dimineaţa e nebunie aici în giraţie. Ar fi bun un pasaj, într-adevăr, dar cât timp îl vor construi va fi dezastru”, consideră un alt conducător auto.

„Va fi bine după, dar perioada aia nu ştiu cât va de lungă (n.r.- perioada lucrărilor), groaznic. Nici nu îmi imaginez pe unde o să devieze circulaţia, nu ştiu”, spune un pieton.

Pe lângă tuneluri şi pietonale, vor fi amenajate şi piste pentru biciclete şi vor fi create benzi separate pentru transportul în comun. Acelaşi proiect prevede şi cumpărarea a patru autobuze hibrid și dotarea cu şase sisteme de suport pentru biciclete de închiriat.

„Va subtraversa şi intersecţia cu strada Independenţei şi continuarea pe Calea Clujului, şi urmând să iasă la suprafaţă şi să supratraverseze Calea Mareşal Averescu, adică intrarea dinspre Cluj”, a explicat Alexandru Achim, directorul tehnic al Zonei Metropolitane Oradea. „Proiectul îşi propune în ansamblul său creşterea mobilităţii urbane în zona centrului civic, prin reorganizarea intersecţiei din Piaţa Emanuil Gojdu şi intersecţia străzii Sucevei cu Bulevardul Dimitrie Cantemir.”

„Odată cu construirea celor două pasaje vor dispărea aşa numitele conflicte de trafic, la intersecţiile cu Aleea Ştrandului şi la intersecţia care se desfăşoară în faţa Pieţei Mari, cum ştiu orădenii. La pasajul subteran din faţa Pieţei Mari, circulaţia se va desfăşura pe trei benzi, va fi o bandă dedicată circulaţiei mijloacelor de transport în comun”, a detaliat comisarul Alin Gherman, şeful Poliţiei Rutiere Oradea.

Contractul de finanţare a fost semnat la începutul acestei săptămâni, iar lucrările ar putea începe după mijlocul anului viitor.

Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Gabor Szilagy, Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri